1. home
  2. recepty
  3. Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Večeře
  • Přílohy
  • Sezónní recepty
Svátky jara jsou tu a dobré jídlo k nim neodmyslitelně patří. Vyzkoušejte si doma připravit lahodnou velikonoční nádivku, kterou můžete podávat samotnou nebo jako přílohu k pečenému masu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Vejce L6 na podestýlce
5 ks
Rohlík
75 g
České máslo 84 % mléčného tuku
200 ml
Čerstvé mléko plnotučné
2 ks
Jarní cibulka (Česká farma)
1 hrst
Nasekaná petržel
2 hrsti
Baby špenát
200 g
Oravská slanina
0.5 lžičky
Muškátový oříšek
Sůl
Pepř

Příprava

1
Nejprve nakrájejte pečivo (housky či rohlíky) na kostky a nechte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit. Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostky a opečte na pánvi.
2
Nakrájejte jarní cibulky a natě petržele nadrobno. Pečivo přesuňte do mísy, nechte zchladnout, přidejte mléko, slaninu, cibulky, petržel, horkou vodou spařený špenát, sůl, pepř, nastrouhaný muškátový oříšek a rozpuštěné máslo.
3
Vejce rozdělte na žloutky a bílky, žloutky můžete dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšlehejte do sněhu se špetkou soli.
4
V míse smíchejte všechny ingredience, a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.
5
Celou směs na nádivku poté zarovnejte do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku, můžete třeba ještě shora posypat mandlovými lupínky.
6
Pečte dozlatova, cca 30 minut, dle zvoleného pekáčku.
7
Nadýchanou velikonoční nádivku podávejte jako přílohu k masu či samostatně, doplňte například salátem.