Žemlovka z croissantů s rebarborou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
Přemýšleli jste, jak si upéct známou žemlovku, neboli zemlbábu, trochu jinak? Běžně se v ní zužitkují starší kusy pečiva, jako třeba rohlíky, housky apod. My jsme ale sáhli po starších croissantech a přidali k nim náplň ze sezonní rebarbory. Recept na žemlovku bez tvarohu, ale za to s famózní náplní a voňavými bylinkami si vychutnáte k odpolední kávě i jen tak za odměnu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

6 ks (ideálně starších)
Croissant
25 g
České máslo 84 % mléčného tuku
250 ml
Čerstvé mléko plnotučné
90 g
Třtinový cukr
5 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M

Náplň
500 g
Rebarbora
30 g
Moučkový cukr
7 g
Mletá skořice
1 balení
Vanilkový cukr
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku

Na ozdobu
Jahody
Mandle - blanšírovaná jádra

Na vymazání formy
České máslo 84 % mléčného tuku
Strouhanka

Příprava

1
Croissanty nakrájejte podélně na plátky. Připravte si plech, který vymažte máslem a vysypte strouhankou.
2
Rozšlehejte si vejce v misce. V hrnci zlehka zahřejte mléko, rozpusťte v něm třtinový cukr a lžíci másla.
3
Pak sundejte z plotny a přimíchejte rozšlehaná vejce.
4
Rebarboru nakrájenou na kostky.
5
V pánvi rozpusťte lžíci másla, přidejte rebarboru, posypte směsí moučkového a vanilkového cukru, skořicí a promíchejte.
6
Plátky pečiva namáčejte do směsi mléka s vejci a klaďte první vrstvu (polovinu) do vymazaného a strouhankou vysypaného plechu či zapékací misky.
7
Na ni navrstvěte připravenou rebarboru a zakryjte ji druhou polovinou pečiva.
8
Před pečením na vrchní vrstvu položte plátky másla a posypte nahrubo nasekanými mandlemi.
9
Dejte péct do vyhřáté trouby na 175 °C cca 30 minut. Pokud zbyde vaječná směs, dle potřeby ji dolijte do žemlovky, ale až po 10 minutách pečení.
10
Jakmile je dopečeno, hotovou žemlovku dozdobte čerstvými jahodami a bylinkami.

Další recepty