1. home
  2. Články
  3. Jarní bylinky v kuchyni

Jarní bylinky v kuchyni

Bylinky čím dál častěji nachází svoje místo na našich talířích. Medvědí česnek, kopřiva, pampeliška, sedmikráska nebo popenec: tyhle všechny a mnohé další jsou zajímavými přísadami do rozmanitých pokrmů. Nejen že krásně voní, ale jídlu také dodají nezaměnitelnou chuť.


Sluneční paprsky v posledních dnech nabírají na síle: proto spojte příjemné s užitečným, vyrazte na procházku a domů si doneste úrodu, která právě roste v lesích či na loukách.


Jaké poklady jarní příroda nabízí? Jak bylinky správně sbírat a jak je v kuchyni využít? To všechno nám napoví následující řádky.

Kopřiva

Kopřiva sice nezaujme svojí krásou, zato je proslulá svými léčivými účinky. Navíc je snadno dostupná a v kuchyni variabilní.


Už naši předci ji přidávali do jarních jídel: určitě znáte klasickou velikonoční nádivku, tam kopřiva hraje prim. Uvařit z ní můžete i polévku nebo přidat do sekané či bramborového salátu. Nebo můžete vyzkoušet jarní palačinky z kopřiv a špenátu.



Čím čerstvější, tím lepší. Ale i sušená najde své uplatnění: například v podobě kopřivového čaje.

Medvědí česnek

Listy medvědího česneku najdou svoje využití jak v teplé, tak i studené kuchyni. Použít jej můžete namísto jarní cibulky nebo pažitky a pokrájenými čerstvými listy posypat chléb s tvarohovým sýrem nebo máslem, brambory či bramborovou kaši. Výborně chutná v pomazánkách, salátech nebo marinádách.


Připravíte z něj také vynikající pesto. Pesto z medvědího česneku můžete přidat do rizota nebo těstovin či jím jednoduše potřít třeba topinky.


Tím ale výčet ani zdaleka nekončí: v teplé kuchyni je medvědí česnek výborný v polévkách. Schovat ho můžete také do slaných palačinek, koláčů nebo velikonoční nádivky.


Máte v plánu medvědí česnek sbírat sami? Pozor na jeho podobnost s konvalinkou nebo ocúnem. Obě rostliny jsou narozdíl od česneku jedovaté.



Než se pustíte do dalšího zpracování, nezapomeňte jej pečlivě umýt. To platí i pro rostliny, které koupíte na trhu nebo v obchodě.



Vyzkoušejte třeba tagliatelle s pestem z medvědího česneku nebo rizoto s medvědím česnekem.

Sedmikráska

Stačí pár slunečných dní a z trávníků na nás vykouknou tahle drobná bílá kvítka. Na nic nečekejte a pár jich utrhněte.


Jako první se nabízí použití v jarních zeleninových salátech, kde užijete jak listy, tak květy. Květy se ale také hodí na ozdobení hotových polévek, hlavně tedy těch krémových. Co byste řekli třeba špenátovému krému? Najdete jej na našem blogu Billa Gusto Academy.


O úroveň výš pozvednou také nápoje nebo sladké dezerty. Klasikou pak bude čerstvý chléb s pomazánkou a pár kvítky sedmikrásky.



Inspiraci na pomazánky najdete v našem článku.

Pampeliška

Pampeliška je často vnímána jako pouhý plevel. To je ale chyba! I ve vaší kuchyni může mít své místo. A to jak její květy, tak i listy.


Mladé lístky svoje použití najdou hlavně v salátech. Použití je podobné jako u čekanky, nemusí jich být příliš. Ideální je v kombinaci s jinými druhy salátů a doplněná lehkou zálivkou z olivového oleje a citronu.


Z květů se pak typicky připravuje med nebo sirup. Nejen že skvěle chutnají, ale pomoci mohou při onemocněních dýchacích cest.

Popenec břečťanovitý

Popenec svojí chutí připomíná bazalku. V kuchyni můžete využít jeho nať, kterou čerstvou přidejte do pomazánek, bramboráků, polévek, omelet, míchaných vajíček, k vařeným bramborám či bramborovému salátu. Sluší i nádivkám, hlavně té velikonoční.


Přidejte jej třeba do naší vegetariánské nádivky. Nať můžete také usušit a použít v zimě.

Jak správně bylinky sbírat?

  • Sbírejte pouze bylinky, které dobře znáte. Hlodá ve vás nejistota? Stáhněte si do telefonu ověřenou mobilní aplikaci, např. PlantNet. Řešením také může být kapesní herbář.
  • Vypravte se na místa, která nejsou znečištěná – tedy ne u silnic, továren či skládek. Pozor také na rezervace a chráněné oblasti.
  • Bylinky sbírejte do papírových sáčků, košíku nebo látkových pytlíků. Mikrotenový sáček vhodný není, bylinky se zapaří.
  • Nesbírejte rostliny nahnilé, napadené škůdci nebo plesnivé.
  • Myslete také na přiměřené množství: v místě, kde roste více exemplářů stejného druhu jich vždy několik ponechte, abyste umožnili další rozmnožování. Bylinkáři upřednostňují nůžky, aby se zachoval kořenový bal a bylinky nevymizely.
  • Doma bylinky zpracujte co nejrychleji. Uskladnit je můžete do krabičky, kterou vystelete suchým ubrouskem a přikryjete mírně vlhkým ubrouskem. Uzavřenou nádobu ponechte v lednici, kde teplota neklesne pod nulu a nepřekročí 10 stupňů.

Tereza Havlínová