1. home
  2. Články
  3. V jakých etapách života je zvlášť důležité dbát na správný jídelníček?

V jakých etapách života je zvlášť důležité dbát na správný jídelníček?

Rozumný jídelníček je důležitý po celý náš život. Existují ale období, kdy jsme zranitelnější a je obzvlášť potřeba myslet na zdravé stravování. Jaká životní období to jsou? A jak jídelníček v těchto obdobích přizpůsobit vám prozradí náš článek.


V průběhu života je potřeba přizpůsobovat svůj jídelníček podle toho, v jaké životní fázi se nacházíte. Pomyslně vše můžeme rozdělit na dětství, dospělost a stáří.

Od narození do dvou let

Dětství je na stravování velmi náročné, organismus roste a prochází velkými změnami. Tuto etapu bychom mohli ještě dále dělit na období novorozenecké, kojenecké a batolecí. Právě v období raného dětství můžeme jako rodiče ovlivnit, jak bude naše dítě odolné vůči civilizačním onemocněním, jaké bude mít chuťové preference nebo podpořit jeho imunitu výživou.

V jednom z našich článků se dozvíte, jak na první příkrmy. Více o příkrmech vám prozradí další z našich článků. Jak má vypadat jídelníček ročního dítěte vám přiblíží jeden z našich dalších článků.


Klíčová je ale už i výživa nastávajících maminek. Té jsme se věnovali v našem dalším seriálu, kde se dozvíte o přibírání v těhotenství i o potravinách, kterým byste se jako nastávající matka měla vyhnout.

Puberta a dospívání

Toto období obsahuje dva v současné době bohužel časté extrémy: obezitu na straně jedné a riziko poruch příjmu potravy na straně druhé.


Příčin obezity je celá řada. Nedostatek pohybu a špatné stravovací návyky jsou hlavními faktory. V pubertě bývá typický nepravidelný režim: jídla se často vynechávají a později dochází k „dojídání se” a přejídání se úplně vhodnými potravinami. Problém je vyšší příjem soli, cukru a na energii bohatých, zato nutričně chudých potravin – typicky fast food.


I v tomto období se nevzdávejte a děti motivujte k rozumnému přístupu k sobě i jídlu. Ačkoliv to možná někdy nebude jednoduché. Tápete, co vařit? S obědy a dalšími jídly pro děti pomůžeme v článku.

Jaká období jsou riziková u žen?

Ženy by na jídelníček měly zvlášť dbát během těhotenství, kojení a při menopauze. Jak má jídelníček při kojení vypadat a jaké nejčastější mýty jsou s ním spojené si můžete přečíst v našem článku, který vyšel před časem.


V období menopauzy (přechodu) pak přichází řada změn: klesá produkce hormonu estrogenu, přirozeně se mění poměr svalové a tukové tkáně nebo se snižuje bazální metabolismus a s ním i klidový výdej energie. To všechno jsou důvody, proč ženy v přechodu mohou přibírat na váze.


V jídelníčku však není třeba dělat převratné změny: pokud je to třeba, lehce snižte příjem, jezte pravidelně, zaměřte se na dostatek bílkovin, ovoce a zeleniny… A co dál? Jaké malé věci můžete pro sebe a svoje zdraví udělat ještě dnes, zjistíte v našem článku.

Správný jídelníček může zlepšit kvalitu stáří

I jídelníček ve stáří má často dva odvrácené protipóly, na jednom konci je malnutrice a na druhém obezita. Zajištění optimální výživy komplikuje více faktorů. Svoji roli může hrát sociální izolace, určitá rezignace, bolest a nemoc. Přičemž následné užívání velkého množství léků ovlivňuje chuť k jídlu i vstřebávání živin.


Přičemž zásady správného stravování se zásadně nemění ani ve vyšším věku. Je potřeba pohlídat především pitný režim, jelikož senioři často nemají pocit žízně.

O důležitosti pitného režimu se dozvíte z našeho článku o pitném režimu. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu a také na kvalitní přílohy a vlákninu. Zapomínat byste neměli ani na zdravé tuky. Jaké byste měli preferovat tuky?


Dále je dobré se zaměřit na bílkoviny, zvlášť při přípravě na operaci a v rekonvalescenci po ní nebo při onkologických onemocněních. V jídelníčku by měl být dostatek libového masa, ryb, luštěnin, středně tučných neslazených mléčných výrobků nebo vajec.


Během celého života je zkrátka důležité držet se pravidel vyváženého jídelníčku. Díky tomu se udržíte vitální a budete si moci život užívat naplno.

Tereza Havlínová