Podzimní dýně v kuchyni: Jak je zpracovat a co z nich uvařit?

Období podzimu nám přináší spoustu zeleniny. Jsou to ale jiné druhy, než na které jsme byli zvyklí v létě. Rajčata, papriky nebo salát ztrácí na chuti, tak je na čase si jídelníček zpestřit jinak. Mezi nejoblíbenější druhy podzimní zeleniny patří dýně – co všechno z ní můžete vykouzlit a kterými živinami nám prospívá? Dozvíte se v dnešním článku.

Které druhy dýně jsou nejčastější?

V obchodech, na trzích nebo zahradě nejčastěji narazíte na dýni muškátovou nebo dýni Hokaido. Oba typy jsou velice všestranné a hodí se pro přípravu oblíbených krémových polévek a sladkých i slaných receptů. Mají nasládlou, oříškovou chuť, která může připomínat pečené jedlé kaštany. Mezi další druhy patří dýně máslová, špagetová nebo třeba dýně Goliáš. 


Dýně Hokaido je dnes pravděpodobně nejznámější. Oproti jiným druhům má tu výhodu, že se před tepelnou úpravou nemusí loupat, což zajisté oceníte, protože si ušetříte kus práce. Dýně Hokaido se odpradávna pěstuje na Dálném východě, odkud se dále rozšířila do Ameriky. Její obliba prudce roste i u nás v České republice, stejně jako zájem o zdravý životní styl. 


Dýně Hokaido je výbornou alternativou nezdravých příloh (jako jsou třeba smažené hranolky) nebo slouží jako přísada do skvělých krémových polévek a omáček.



Při koupi se nezaměřujte jen na velikost plodu, jako spíše na kvalitu. Větší dýně obvykle bývá těžší na zpracování, bývá totiž tvrdší. Pokud koupíte menší a mladší dýni, odměnou vám bude mnohem jemnější struktura a lepší chuť. Vhodná k vyzkoušení je i podlouhlá špagetová dýně, která je věrná svému názvu – pokud ji tepelně upravíte, rozdělí se na vlákna podobná špagetám.


Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů a použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna se dají velmi snadno vytahat vidličkou

Jak dýni využít v kuchyni?

Dýně Hokaido je vděčnou surovinou, uvaří se z ní sytá a výživná krémová polévka, zdravější varianta placiček nebo ji můžete přidat do koláče, který tak získá jemný oranžový nádech. Využijete ji také na perník, dýňový chléb, dětskou přesnídávku, nebo pikantní dýňové čatní k masu. Populární je také dýňový cheesecake. Jednoduchou variantou je obyčejná pečená dýně, kterou lze přidat například do zeleninového salátu.


Myslete také na chladné zimní měsíce a připravte si dýňové pyré do zásob, jde snadno skladovat v mrazničce. Hodit se bude při přípravě výše zmíněných koláčů, chlebíčků nebo cheesecaku. Fantazii se zkrátka meze nekladou – nebojte se experimentovat. A pokud vám jich zbylo přece jen hodně, samozřejmě se hodí i jako dekorace.


Fotografie od Toa Heftiba z Unsplash


Ty nejlepší dýňové recepty najdete v našem speciálu!

Čím nám prospívá?

Dýně je mixem velkého množství zdraví prospěšných látek. Obsahuje betakaroten, vitaminy skupiny B a často deficitní vápník a železo, což ocení zejména ženy. Co se týče draslíku, dýně ho v sobě ukrývá skutečně velké množství. V jednom šálku najdete dokonce větší množství, než je ve středně velkém banánu. Dýně je tedy vhodnou potravinou pro sportovce, protože draslík může pomáhat správnému fungování svalů.


Zároveň funguje nejlépe společně se sodíkem, poměr draslíku a sodíku by měl být 2:1. Vzniklá rovnováha pro nás má zásadní význam, tyto dvě látky totiž hrají důležitou roli v hospodaření organismu s vodou. Jeden šálek uvařené dýně také pokryje více než dvojnásobně doporučený denní příjem vitaminu A, který může pozitivně působit na zrak a zlepšit zdraví kůže. Dýně Hokaido rovněž může pomoci předcházet revmatoidní artritidě a působit jako silný antioxidant, který může pomáhat s bojem proti volným radikálům.


Chcete vědět, jak si připravit domácí pražená semínka? Pak mrkněte na naše video v článku!

Tereza Havlínová