
Proč jíst ořechy? A jaký druh je nejlepší?

Ořechy, hodně z nás je pozobává u televize, přidává je do salátů či moučníků. O tom, že jsou velmi chutné se nejspíš nemusíme ani zmiňovat. Ořechy však patří mezi vynikající zdroje živin. Všechny druhy ořechů obsahují „zdravé“ tuky, vlákninu, minerální látky a vitamíny, mají pozitivní vliv na zdraví srdce a cév, pomáhají regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, působí antioxidačně a mohou urychlit regeneraci po sportu či psychické zátěži.
Lidé se často ptají, jaký druh ořechů je nejzdravější. Dá se to však ale s jistotou říci? V čem jednotlivé druhy ořechů vynikají? A když jsou ořechy tak zdravé, lze je jíst úplně bez omezení?
Důležité je správné skladování
Ořechy sice obsahují „zdravé“ tuky, ale mají jich v sobě i více než 50 %. To s sebou nese vysoké riziko jejich kažení – oxidaci, tedy působení vzdušného kyslíku. Lidově tento nežádoucí proces nazýváme žluknutím. Rázem se tak vyzdvihované „zdravé“ tuky mohou stát zdraví nebezpečnými a jíst bychom je určitě neměli.
Více o tucích a olejích v našem jídelníčku si přečtěte v tomto článku.
Stejně tak ořechy skladované ve vlhku mohou být zdrojem plísní. Nejčastěji jde o aflatoxiny. Potom je jejich konzumace vyloženě zdraví škodlivá.
Vybírejte si proto kvalitní ořechy a správně je skladujte. Dobře uděláte, pokud je uzavřete do tmavé nádoby a uložíte do chladnější místnosti.
Kolik ořechů denně jíst?
Ořechy mají nepochybně pozitivní vliv na naše zdraví a do jídelníčku rozhodně patří. Ačkoliv jsou zdravé, jsou zároveň energeticky velmi bohaté. 100g sáček průměrně obsahuje kolem 600 kcal. To se rovná kalorické hodnotě oběda. Sami jistě víte, jak snadno a rychle takový sáček můžete sníst. Uzobáváte, uzobáváte… Až je najednou prázdný. Pokud se tohle bude dít pravidelně a zároveň nenavýšíte pohybovou aktivitu, může se to projevit vzrůstajícím číslem na váze. Určitě tedy platí, že i zdravé potraviny je třeba jíst s mírou.
- V kontextu zbytku jídelníčku (a zastoupení jiných na tuk bohatších potravin) se přiměřené množství může pohybovat kolem 30 g denně.
- Platí to taktéž pro oříšková másla, která jsou v posledních letech nesmírně populární a na dno se jim podíváte také snadno.
- V případě oříšků solených nebo obalených ve všemožných polevách však výše psané neplatí. U nich nutriční benefity bohužel odpadají. Proto si vybírejte raději nesolené a nepražené ořechy.
Jaké ořechy tedy vybrat?
A čím jednotlivé druhy vynikají?
Mandle
Kešu
Pistácie
Pekanové ořechy
Vlašské ořechy
Para ořechy
Lískové ořechy
Obsahují vysoké množství mono nenasycených mastných kyselin. Lískové ořechy přispívají správnému fungování kardiovaskulárního systému. Mají také pozitivní vliv na prevenci diabetu. Pokud je tedy zařadíte do jídelníčku (a nebude to ve formě Nutelly), svému zdraví rozhodně prospějete.
V Bille najdete pod privátní značkou Nice Bites výše zmíněné druhy ořechů. Výhodou je, že mají recyklovatelný a znovu uzavíratelný obal. V sortimentu najdete také sušené nebo kandované ovoce, které může být zajímavým zpestřením jídelníčku. Malá balení oříšků (i v kombinaci se sušeným ovocem) jsou ideálním parťákem do kapsy, batohu či kabelky, po kterém můžete sáhnout kdykoliv potřebujete rychle doplnit energii.