Večeře do mrazničky aneb Jak si udělat zásoby jídla nebo zachránit příliš velké porce
Uvařili jste více jídla a je vám líto ho vyhodit? Nebo vám zbyly některé suroviny? Odložte si vše do mrazničky. Nejen že ušetříte, ale vsadíme boty, že vám takové věci přijdou vhod ve chvíli, kdy nestíháte. A co víc: díky zmrazení si v zimě můžete upéct ovocný koláč nebo do horkého vývaru přidat voňavé bylinky.
Hodně lidí ale dává do mrazničky jídlo špatně připravené nebo dokonce zcela nevhodné, nepoužívá správné obaly nebo nepostupuje dobře při rozmrazování. Proto vám v dnešním článku ukážeme, jak postupovat správně.
Ideální nádoby
Jak mrazit jednotlivé potraviny?
Máte připraveny sáčky a krabičky? Jdeme na věc. Níže si ukážeme, které potraviny do mrazničky dát můžete a které naopak ne.
- PEČIVO: Přehnali jste to s nákupem pečiva? Žádný strach. Bez problémů ho můžete mít v mrazničce až několik měsíců. Pečivo ale zmrazte co nejčerstvější. Před samotnou konzumací ho nechte pár hodin při pokojové teplotě, krátce jej rozpečte v troubě nebo plátky chleba opečte v toustovači.
- OVOCE: Při běžné teplotě mrazení okolo -18 °C vám vydrží i rok. V zimních měsících tak oceníte třeba jahody, maliny nebo rybíz, ze kterých upečete skvělý koláč. Na ovocné knedlíky se zase hodí meruňky nebo švestky. Před uložením do mrazničky je lepší ovoce vypeckovat.
- ZELENINA: Zbyl vám špenát nebo hrášek? Určitě si ho můžete zamrazit do zásoby. Kořenovou zeleninu (mrkev, celer) nejprve očistěte a nakrájejte na kostky. Zelenina bude šťavnatější, pokud ji před zmrazením spaříte v horké vodě, a pak rychle zchladíte ve studené. Obdobný postup máme ve videu na brokolicový salát.
- HOUBY: Skvěle se hodí do rizota nebo slaných koláčů. Nejprve je ale povařte ve slané vodě, zachovají si šťavnatost.
- BYLINKY: Zmrazit můžete celé větvičky nebo nasekat samotné lístky. Máme pro vás ale další vychytávku: smíchejte je s trochou vody nebo oleje a vzniklou směsí naplňte tvořítka na led. Snadno se vám s nimi bude pracovat.
- MASO A RYBY: Maso před zmrazením nesolte. Je lepší z něj udělat menší porce a ty mrazit zvlášť. Maso určené na polévku uchovávejte zvlášť. Běžné maso vám v mrazničce vydrží 6 až 8 měsíců. Mleté maso vydrží kratší dobu (4 měsíce), ryby pak 3 měsíce.
- VÝVAR: Využít jej můžete i jako základ jiných jídel či omáček. Domácí vývar oceníte během celého roku, jeden výborný recept pro vás máme i na Gusto Academy. Zamrazit můžete i základy krémových polévek, ovšem před přidáním smetany.
- HOTOVÁ JÍDLA: Ke zmražení se skvěle hodí různé masové a luštěninové směsi, kari, chilli con carne, omáčky před přidáním smetany nebo guláše. Hodí se i základy těst: na pizzu nebo linecké. Do mrazničky schováte i sladké dezerty, bábovky, banana bread nebo různé koláče.
Tato jídla raději vynechte
Jak na rozmrazování?
Pár osvědčených tipů na závěr
- Teplé jídlo nejprve nechte vychladnout, až potom ho zamrazte.
- Jednou rozmrzlé jídlo nikdy nedávejte znovu do mrazničky.
- Mrazte tak velké porce, jak jste schopni sníst: maso naporcujte, chléb nakrájejte na plátky.
- Nejste si jisti jídlem, které je v mrazničce dlouho? Raději jej vyhoďte.
- Jídlo dávejte do mrazničky co nejvíce čerstvé: díky tomu ho udržíte v co nejlepší kvalitě.
- Pravidelně odmrazujte: pokud se tvoří silná vrstva ledu, mraznička hůře pracuje.
Mimochodem, věděli jste, že plná mraznička je energeticky úspornější?