Jak zužitkovat zbylé přílohy z vaření v době koronavirové?

Jak neplýtvat jídlem, ale zároveň se dobře najíst

Zbylé brambory a co s nimi?
Nejoblíbenější a nejsnadněji využitelnou přílohou jsou bezesporu brambory. Právě ty si můžete připravit na sto způsobů a nemusíte být zrovna šéfkuchařem v luxusní restauraci. Brambory se dají jíst samozřejmě samotné, třeba jen s máslem a solí nebo s jarní či smaženou cibulkou. Pokud vám zbyde klasická bramborová kaše, udělejte si z ní druhý den takzvanou “nastavovanou”. Stačí do kaše přimíchat uvařené kroupy, česnek a vhodné koření. Stejně tak můžete ze zbylé kaše udělat bramborové těsto na lívance a placičky.
Zbytky brambor můžete přihodit do pánvičky k vejcím nebo salámu. Takto si totiž snadno připravíte velice chutnou omeletu, ať už k obědu nebo k večeři. Jak na to?
Recept: Omeleta ze zbylých brambor s vejci a slaninou
- zbylé vařené brambory
- vejce
- salám, šunka, slanina nebo uzené tofu
- majoránka, česnek, pepř či další oblíbené koření
- rostlinný olej
- sůl
Zbylé vařené brambory od oběda pokrájejte na drobné kousky a společně s kousky salámu, šunky či tofu dejte do pánvičky s rozehřátým olejem. Zalijte vše rozšlehaným vejcem, ochuceným solí a oblíbeným kořením, například majoránkou, pepřem nebo červenou paprikou, a osmažte. Jakmile se omeleta hezky spojí, můžete ji obrátit a osmažit z obou stran. Místo sušeného koření se hodí také česnek, například nadrobno nakrájené stroužky, které necháte osmažit společně s dalšími ingrediencemi.
A kdo chce, může vyzkoušet i naši chalupářskou omeletu nebo toust s bramborovou omeletou.

Do polévky i pomazánky
Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a i když nejsou pro někoho ideálně stravitelné, bývají velmi zdravou a žádanou složkou jídelníčku. Můžete si je připravit na mnoho způsobů a pokud vám nějaké uvařené luštěniny zbydou, rozhodně víme, co s nimi! Cizrnu, žlutý hrách nebo červenou čočku můžete přidat do nově uvařené polévky, připravit si z nich výživnou luštěninovou kaši, ale také rozmixovat s bylinkami a kořením a uchovat v ledničce jako velmi chutnou pomazánku na pečivo či krekry.
A skvělý tip na závěr? Luštěniny se hodí i do sladkých pokrmů. Tmavé fazole nebo cizrna bývají oblíbenou složkou chutných brownies!
Co se zbylou rýží od oběda?

Mimochodem, ze zbylé basmati rýže můžete udělat i tyto skvělé tuňákové karbanátky!
Ze zbylé rýže se dají udělat také rýžové kuličky arancini, které jsou sicilským národním pokrmem konzumovaným na den svaté Lucie 13. prosince, jako památka konce hladomoru v 17. století. Kromě slané varianty, kdy jsou kuličky z vařené rýže plněny masem, existuje také sladká verze rýžových kuliček z kakaa. Arancini se připravují z rozvařené rýže, ze které se tvoří kuličky a plní dušeným mletým masem podlévaným vínem a kořením. Někdy se také přidává sýr, oříšky nebo lilek. Kuličky se pak smaží v trojobalu na olivovém oleji.
Jak využít těstoviny?
Zbytek těstovin od oběda se dá snadno využít rovněž nasladko. Takové nudle s mákem a tvarohem vždy potěší a hodí se k obědu i k večeři. Těstoviny také můžete snadno zapéct se zeleninou, vejci a sýrem, nebo si k nim třeba uvařit luštěniny.
Všechny uvedené přílohy vám vydrží i pár dnů v lednici a dají se kombinovat na mnoho způsobů. Fantazii se meze nekladou!




