1. home
  2. Články
  3. Zero waste: jak doma omezit plýtvání potravinami?

Zero waste: jak doma omezit plýtvání potravinami?

Plýtvání potravinami je jedním z nejdůležitějších témat nejen roku 2022 a mělo by se dostat do povědomí každého z nás. Proto bychom měli začít především u sebe a u své domácnosti. Snížení plýtvání v pozitivním slova smyslu pocítí vaše peněženka a přispěje i k lepšímu životnímu prostředí.

Proč je plýtvání potravinami skutečný problém?

Ročně se na světě vyhodí až neuvěřitelná ⅓ potravin, které jsou určeny pro konečného spotřebitele. Odpovídá to jen těžko představitelné 1,3 miliardě tun jídla. Konkrétně v Evropské unii se každoročně vyplýtvá 88 milionů tun potravin a vniveč tak přijde 143 miliard eur. 


Potíž ale není jen ve vyhazování peněz oknem. Pokud se podaří plýtvání snížit, pomůže to i planetě. Jak? Sníží se zbytečná spotřeba vody, využívání půdy nebo samotné dopady na životní prostředí, které nás obklopuje. A to už jsou pádné důvody, proč začít vyznávat zero waste lifestyle.

Kde se plýtvá nejvíce a proč?

K plýtvání dochází napříč celým potravinovým řetězcem: od sklizně, přes výrobu a zpracování, až po domácnost.


Možná vás to překvapí, ale nejvíce (až 53 %) se plýtvá v domácnostech. Nejčastěji se vyhazuje pečivo, zelenina a ovoce, následují hotová jídla, mléko či mléčné výrobky a výčet uzavírá maso.


Faktorů, proč se tak vlastně děje, je mnoho. Často se lidé nechávají zlákat výhodnými akcemi nebo jednoduše nakoupí více potravin, než jsou reálně schopni sníst. Ty samozřejmě nekončí nikde jinde než v odpadkovém koši.


Zvyšování životní úrovně a našich příjmů také vede ke změnám v preferencích potravin. Kupujeme více ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a masa. Tyto potraviny ale mají krátkou trvanlivost, což má vliv na větší plýtvání.


V neposlední řadě je to fakt, že z výše uvedené kategorie ovoce a zeleniny jsme z obchodů zvyklí pouze na „hezké“ kusy. Ty, které neodpovídají standardům se do obchodů ani nedostanou a vyhodí se. Což je škoda: nutričně, ani senzoricky se neliší. Až někdy zavítáte na trh, zkuste se porozhlédnout, jak vypadá zelenina nebo ovoce přímo z rukou farmářů. Možná „nedokonale“, ale hádám, že chutí budete příjemně překvapeni.

10 praktických zero waste tipů

1. Jídelníček si plánujte dopředu a následně nákup dělejte se seznamem. Snáze tak odoláte potravinám v akci a impulzivním volbám, které byste jinak dělali bez rozmyslu.


2. Myslete na dobře vybavenou spíž. Vždy se hodí mít po ruce těstoviny, luštěniny (i konzervované), rybí konzervy nebo kvalitní rajčatové omáčky. Naopak potravin s krátkou dobou trvanlivosti si nedělejte příliš velké zásoby. 


3. Zbytky zeleniny (např. stonky brokolice nebo koncové části mrkve) nevyhazujte. Použít je můžete do polévek, zeleninových či luštěninových směsí a gulášů. Existuje spousta receptů ze zbytků zeleniny. Zkrátka se řiďte se proto heslem „zachraň jídlo v kuchyni“.


4. Pokud některé potraviny opravdu potřebujete vyhodit, v okolí se porozhlédněte po popelnicích na BIO odpad. Máte zahradu? Řešením může být i kompostovač.


5. Zkuste si někdy koupit „nedokonalou“ zeleninu či ovoce, a to nejen na trhu. Část se dostane i do supermarketů, kde ji můžete nakoupit za nižší cenu. Zabráníte tak zbytečnému vyhazování a ještě ušetříte.


6. Potraviny v lednici skladujte správně. Zabráníte tomu, aby se dříve kazily. Nejchladnější místo celé lednice je dole, naopak nejteplejší nahoře. Ve dveřích pak teplota nejvíce kolísá. Více prozradí náš článek.


7. Vsaďte na pravidlo „first in, first out“. Do češtiny můžeme volně přeložit jako „kdo dřív přijde, ten dřív mele“. Potraviny z minulého nákupu uložte dopředu, ty z aktuálního nákupu posuňte dozadu. Následně můžete svůj jídelníček naplánovat podle toho, co je třeba sníst dříve.


8. Vyzkoušejte batch cooking. O co jde? Batch cooking je metoda vaření, kdy jídlo připravujete ve větším množství, ale méně často. Samotnému vaření předchází plánování jídelníčku (typicky na týden) a nákup potřebných surovin. Následně strávíte pár hodin v kuchyni, což se může zdát jako velká časová investice, ale je dobré si uvědomit, že na celý týden máte vystaráno. Místo každodenního vaření se mu takto můžete věnovat jednou nebo dvakrát v týdnu. Chcete vědět víc?


9. Pohlídejte velikosti porcí. Na talíř servírujte raději menší porce. Pokud budete mít hlad, můžete si kdykoliv přidat. Což je určitě lepší, než kdybyste jídlo nedojedli a vyhodili.


10. Naučte se chytře využívat mrazák. Uvařili jste více jídla a je vám líto ho vyhodit? Nebo vám zbyly některé suroviny? Odložte si vše do mrazničky. Nejen že ušetříte, ale vsadíme boty, že vám takové věci přijdou vhod ve chvíli, kdy nestíháte. A co víc: díky zmrazení si v zimě můžete upéct ovocný koláč nebo do horkého vývaru přidat voňavé bylinky.

Tereza Havlínová