Jablka v županu


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Vegetarián
Sladkých receptů není nikdy dost, s tím jistě souhlasíte. Inspirujte se naším receptem na jablka v županu, která jsou neskutečně efektní a každou návštěvu jistě potěší.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 g
    Listové těsto čerstvé
  • 4 ks
    Jablka červená
  • 1 lžíce
    Rozinky trio
  • 4 lžíce
    Povidla švestková
  • 1 ks (na potření)
    Vejce M10 podestýlka
  • Mandle loupané

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 190 °C na program horní a spodní ohřev.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Jablka oloupejte a opatrně vykrojte střed s jadřincem. Pokud na to nemáte speciální nástroj, můžete si pomoci filetovacím nožem.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Na mírně pomoučeném vále vyválejte celé listové těsto do velkého čtverce. Zabere⁠ vám celý vál, těsto by mělo být totiž natenko.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozkrojte ho na čtvrtiny a do středu každého čtverce položte jedno jablko. To naplňte celé povidly a pár rozinkami předem namočenými v rumu.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    A teď přijde ta nejtěžší část. Jablka musíte bezpečně zabalit tak, aby se při pečení neotevřela.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Přebytečné těsto odkrojte a můžete z něj vytvořit dekorativní ozdoby (nezapomeňte je zespoda potřít vejcem, aby se ozdoby přilepily).
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Lépe funguje, když je svár vespod jablka. Zabalená je už jen celá potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte dozlatova.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    To bude trvat přibližně 35 minut. Servírují se nejlépe ještě teplá jen tak, ale třeba i se lžičkou zakysané smetany.⁠