- 300 gHladká mouka
- 200 gMáslo
- 100 gMoučkový cukr
- Sůl
- 2Žloutky
- 2 lžíceLedová voda
- 3 ksJablka
- 1 ksVanilkový cukr
- 1 lžíceMáslo
- 1 lžíceSkořice
- 2 lžíceVoda
- Vlašské ořechy
Koláč s jablky a skořicí
Připraveno za
60 minNáročnost
Kategorie
- Online nákup
- Sladká jídla
- Dezerty a moučníky
Suroviny
Suroviny na
porce
- 300 gHladká mouka
- 200 gMáslo
- 100 gMoučkový cukr
- Sůl
- 2Žloutky
- 2 lžíceLedová voda
- 3 ksJablka
- 1 ksVanilkový cukr
- 1 lžíceMáslo
- 1 lžíceSkořice
- 2 lžíceVoda
- Vlašské ořechy
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstepZ mouky, másla, moučkového cukru, soli, žloutků a ledové vody vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte aspoň na 30 minut odležet do lednice.
- accessibility.recipes.cookingstepMezitím si připravte náplň, jablka oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte jablka, vanilkový cukr, skořici a podlijte vodou. Nechte krátce podusit, aby jablka lehce změkla. Odstavte a nechte vychladnout.
- accessibility.recipes.cookingstep
Těsto rozválejte na kulatý plát. Pomocí velké poklice (cca 27 cm) vykrojte kruh a zbytek odkrojte. Odkroje zmačkejte do kuličky a dejte ještě do lednice. Do těsta po obvodu udělejte zářezy.
- accessibility.recipes.cookingstep
Do středu rozprostřete vychladlou jablečnou směs. Začněte přehýbat jednotlivé záložky těsta směrem k náplni, čímž vznikne ozdobný okraj. Do přehnutých dílků zatlačte půlky vlašských ořechů. Nahoru na střed nastrouhejte zbytek těsta.
- accessibility.recipes.cookingstepPečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud koláč nezezlátne. Koláč nechte lehce zchladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte samotný nebo s vanilkovým krémem či zmrzlinou.










