Koláč s jablky a skořicí


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Online nákup
  • Sladká jídla
  • Dezerty a moučníky

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 300 g
    Hladká mouka
  • 200 g
    Máslo
  • 100 g
    Moučkový cukr
  • Sůl
  • 2
    Žloutky
  • 2 lžíce
    Ledová voda
  • 3 ks
    Jablka
  • 1 ks
    Vanilkový cukr
  • 1 lžíce
    Máslo
  • 1 lžíce
    Skořice
  • 2 lžíce
    Voda
  • Vlašské ořechy

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Z mouky, másla, moučkového cukru, soli, žloutků a ledové vody vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte aspoň na 30 minut odležet do lednice.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si připravte náplň, jablka oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. V kastrůlku rozpusťte máslo, přidejte jablka, vanilkový cukr, skořici a podlijte vodou. Nechte krátce podusit, aby jablka lehce změkla. Odstavte a nechte vychladnout.
  3. accessibility.recipes.cookingstep

    Těsto rozválejte na kulatý plát. Pomocí velké poklice (cca 27 cm) vykrojte kruh a zbytek odkrojte. Odkroje zmačkejte do kuličky a dejte ještě do lednice. Do těsta po obvodu udělejte zářezy.


  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Do středu rozprostřete vychladlou jablečnou směs. Začněte přehýbat jednotlivé záložky těsta směrem k náplni, čímž vznikne ozdobný okraj. Do přehnutých dílků zatlačte půlky vlašských ořechů. Nahoru na střed nastrouhejte zbytek těsta.


  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud koláč nezezlátne. Koláč nechte lehce zchladnout, pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte samotný nebo s vanilkovým krémem či zmrzlinou.