Legendární vánočka Moniky Absolonové


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
  • Těsta a pečení

Není žádným tajemstvím, že zpěvačka a herečka Monika Absolonová je v kuchyni jako ryba ve vodě. Během vánočních svátků si její kulinářské umění užívá nejen rodina, ale i kolegové z branže. Peče totiž několik desítek kusů své proslavené vánočky i pro přátele. Vyzkoušejte její recept a pochutnejte si letos na tradiční pochoutce, kterou si zamiloval český showbyznys.

Gramáž v receptu vychází na 2 vánočky, uvedeno počtem na 4 osoby. Tuto informaci ale berte pouze orientačně, záleží, jak velcí jedlíci budete!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 500 ml
    Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
  • 2 kostky
    Droždí
  • 265 g
    Krystalový cukr
  • 250 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 6 ks
    Vejce M10 podestýlka
  • Sůl
  • 1 kg
    Polohrubá mouka
  • 2 sáčky
    Vanilkový cukr
  • Citronová kůra
  • 1 balení
    Mandle - blanšírovaná jádra
  • 1 balení
    Mandlové lupínky
  • 1 balení
    Rozinky trio
  • Rum
  • Muškátový oříšek

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Den předem naložte do rumu balíček celých mandlí a balíček rozinek.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Mléko vlijte do menšího hrnce a na mírném plameni ho zahřívejte (nesmí se vařit).
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Do teplého mléka rozdrobte droždí a vsypte hrst cukru. Změklé máslo přendejte do mísy.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozklepněte šest vajec, bílky uschovejte v misce a žloutky přidejte do mísy k máslu.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Přisypte zbytek cukru a vše promíchejte vařečkou. Pak do mísy nasypte polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a citronovou kůru ze čtvrtky citronu a nastrouhejte trochu muškátového oříšku
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Do mísy přilijte mléko s nakynutým droždím a opět dobře promíchejte.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Pokud je těsto příliš řídké, dosypte ještě trochu mouky. Moukou poprašte vál a těsto na něj vylijte.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Rukama obracejte okraje těsta směrem do středu a přisypávejte mouku, abyste těsto zahustili.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Z rumového nálevu vyndejte mandle a rozinky a přidejte je do těsta. Znovu ho obracejte, aby se rozinky a mandle promíchaly.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto vraťte do mísy, posypte ho malým množstvím mouky, přikryjte čistou  utěrkou a nechte kynout na teplém místě minimálně dvě hodiny.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Vykynuté těsto vraťte na pomoučený vál, posypejte zbytkem mouky, propracujte a rozdělte na dvě poloviny.
  12. accessibility.recipes.cookingstep
    První polovinu rozdělte ještě na tři další díly a z každého vytvarujte silný pramen. Hotové prameny pak zapleťte do copu.
  13. accessibility.recipes.cookingstep
    Ten přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělte na třetiny, ze dvou třetin opět vytvarujte a zapleťte tři prameny.
  14. accessibility.recipes.cookingstep
    Z copu vytvořte druhé patro. Ze zbylého těsta vytvarujte prameny dva a spletené je položte na předchozí dvě patra.
  15. accessibility.recipes.cookingstep
    Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Do bílků nasypte pět lžiček cukru a promíchejte.
  16. accessibility.recipes.cookingstep
    Směsí potom vánočky potírejte rukou. Na závěr vánočky hustě posypte plátky mandlí, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 45–60 minut.
  17. accessibility.recipes.cookingstep
    V polovině doby nezapomeňte plechy s vánočkami pečené nad sebou vyměnit, aby se propekly rovnoměrně.

Další recepty