- 500 mlČerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
- 2 kostkyDroždí
- 265 gKrystalový cukr
- 250 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
- 6 ksVejce M10 podestýlka
- Sůl
- 1 kgPolohrubá mouka
- 2 sáčkyVanilkový cukr
- Citronová kůra
- 1 baleníMandle - blanšírovaná jádra
- 1 baleníMandlové lupínky
- 1 baleníRozinky trio
- Rum
- Muškátový oříšek

Legendární vánočka Moniky Absolonové
Kategorie
- Dezerty a moučníky
- Sezónní recepty
- Těsta a pečení
Není žádným tajemstvím, že zpěvačka a herečka Monika Absolonová je v kuchyni jako ryba ve vodě. Během vánočních svátků si její kulinářské umění užívá nejen rodina, ale i kolegové z branže. Peče totiž několik desítek kusů své proslavené vánočky i pro přátele. Vyzkoušejte její recept a pochutnejte si letos na tradiční pochoutce, kterou si zamiloval český showbyznys.
Gramáž v receptu vychází na 2 vánočky, uvedeno počtem na 4 osoby. Tuto informaci ale berte pouze orientačně, záleží, jak velcí jedlíci budete!
Suroviny
- 500 mlČerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
- 2 kostkyDroždí
- 265 gKrystalový cukr
- 250 gČeské máslo 84 % mléčného tuku
- 6 ksVejce M10 podestýlka
- Sůl
- 1 kgPolohrubá mouka
- 2 sáčkyVanilkový cukr
- Citronová kůra
- 1 baleníMandle - blanšírovaná jádra
- 1 baleníMandlové lupínky
- 1 baleníRozinky trio
- Rum
- Muškátový oříšek
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstepDen předem naložte do rumu balíček celých mandlí a balíček rozinek.
- accessibility.recipes.cookingstepMléko vlijte do menšího hrnce a na mírném plameni ho zahřívejte (nesmí se vařit).
- accessibility.recipes.cookingstepDo teplého mléka rozdrobte droždí a vsypte hrst cukru. Změklé máslo přendejte do mísy.
- accessibility.recipes.cookingstepRozklepněte šest vajec, bílky uschovejte v misce a žloutky přidejte do mísy k máslu.
- accessibility.recipes.cookingstepPřisypte zbytek cukru a vše promíchejte vařečkou. Pak do mísy nasypte polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a citronovou kůru ze čtvrtky citronu a nastrouhejte trochu muškátového oříšku
- accessibility.recipes.cookingstepVše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Do mísy přilijte mléko s nakynutým droždím a opět dobře promíchejte.
- accessibility.recipes.cookingstepPokud je těsto příliš řídké, dosypte ještě trochu mouky. Moukou poprašte vál a těsto na něj vylijte.
- accessibility.recipes.cookingstepRukama obracejte okraje těsta směrem do středu a přisypávejte mouku, abyste těsto zahustili.
- accessibility.recipes.cookingstepZ rumového nálevu vyndejte mandle a rozinky a přidejte je do těsta. Znovu ho obracejte, aby se rozinky a mandle promíchaly.
- accessibility.recipes.cookingstepTěsto vraťte do mísy, posypte ho malým množstvím mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě minimálně dvě hodiny.
- accessibility.recipes.cookingstepVykynuté těsto vraťte na pomoučený vál, posypejte zbytkem mouky, propracujte a rozdělte na dvě poloviny.
- accessibility.recipes.cookingstepPrvní polovinu rozdělte ještě na tři další díly a z každého vytvarujte silný pramen. Hotové prameny pak zapleťte do copu.
- accessibility.recipes.cookingstepTen přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělte na třetiny, ze dvou třetin opět vytvarujte a zapleťte tři prameny.
- accessibility.recipes.cookingstepZ copu vytvořte druhé patro. Ze zbylého těsta vytvarujte prameny dva a spletené je položte na předchozí dvě patra.
- accessibility.recipes.cookingstepPostup opakujte i s druhou polovinou těsta. Do bílků nasypte pět lžiček cukru a promíchejte.
- accessibility.recipes.cookingstepSměsí potom vánočky potírejte rukou. Na závěr vánočky hustě posypte plátky mandlí, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 45–60 minut.
- accessibility.recipes.cookingstepV polovině doby nezapomeňte plechy s vánočkami pečené nad sebou vyměnit, aby se propekly rovnoměrně.