1. home
  2. Recepty
  3. Legendární vánočka Moniky Absolonové

Legendární vánočka Moniky Absolonové


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
  • Těsta a pečení

Není žádným tajemstvím, že zpěvačka a herečka Monika Absolonová je v kuchyni jako ryba ve vodě. Během vánočních svátků si její kulinářské umění užívá nejen rodina, ale i kolegové z branže. Peče totiž několik desítek kusů své proslavené vánočky i pro přátele. Vyzkoušejte její recept a pochutnejte si letos na tradiční pochoutce, kterou si zamiloval český showbyznys.

Gramáž v receptu vychází na 2 vánočky, uvedeno počtem na 4 osoby. Tuto informaci ale berte pouze orientačně, záleží, jak velcí jedlíci budete!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

50 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
2 kostky
Droždí
265 g
Krystalový cukr
250 g
České máslo 84 % mléčného tuku
6 ks
Vejce M10 podestýlka
Sůl
1 kg
Polohrubá mouka
2 sáčky
Vanilkový cukr
Citronová kůra
1 balení
Mandle - blanšírovaná jádra
1 balení
Mandlové lupínky
1 balení
Rozinky trio
Rum
Muškátový oříšek

Příprava

1
Den předem naložte do rumu balíček celých mandlí a balíček rozinek.
2
Mléko vlijte do menšího hrnce a na mírném plameni ho zahřívejte (nesmí se vařit).
3
Do teplého mléka rozdrobte droždí a vsypte hrst cukru. Změklé máslo přendejte do mísy.
4
Rozklepněte šest vajec, bílky uschovejte v misce a žloutky přidejte do mísy k máslu.
5
Přisypte zbytek cukru a vše promíchejte vařečkou. Pak do mísy nasypte polovinu mouky, tři špetky soli, oba vanilkové cukry a citronovou kůru ze čtvrtky citronu a nastrouhejte trochu muškátového oříšku
6
Vše dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Do mísy přilijte mléko s nakynutým droždím a opět dobře promíchejte.
7
Pokud je těsto příliš řídké, dosypte ještě trochu mouky. Moukou poprašte vál a těsto na něj vylijte.
8
Rukama obracejte okraje těsta směrem do středu a přisypávejte mouku, abyste těsto zahustili.
9
Z rumového nálevu vyndejte mandle a rozinky a přidejte je do těsta. Znovu ho obracejte, aby se rozinky a mandle promíchaly.
10
Těsto vraťte do mísy, posypte ho malým množstvím mouky, přikryjte čistou  utěrkou a nechte kynout na teplém místě minimálně dvě hodiny.
11
Vykynuté těsto vraťte na pomoučený vál, posypejte zbytkem mouky, propracujte a rozdělte na dvě poloviny.
12
První polovinu rozdělte ještě na tři další díly a z každého vytvarujte silný pramen. Hotové prameny pak zapleťte do copu.
13
Ten přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Zbytek těsta rozdělte na třetiny, ze dvou třetin opět vytvarujte a zapleťte tři prameny.
14
Z copu vytvořte druhé patro. Ze zbylého těsta vytvarujte prameny dva a spletené je položte na předchozí dvě patra.
15
Postup opakujte i s druhou polovinou těsta. Do bílků nasypte pět lžiček cukru a promíchejte.
16
Směsí potom vánočky potírejte rukou. Na závěr vánočky hustě posypte plátky mandlí, vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 45–60 minut.
17
V polovině doby nezapomeňte plechy s vánočkami pečené nad sebou vyměnit, aby se propekly rovnoměrně.

Další recepty