1. home
  2. Recepty
  3. Mikulášská čokoláda a nugátové pralinky

Mikulášská čokoláda a nugátové pralinky


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
Originální mikulášská nadílka plná dobrot pro malé i větší mlsaly. Připravte letos čokoládu a nugátové pralinky doma a jistě budete mít úspěch. Nemusíte se ničeho bát, příprava není vůbec složitá, jen to chce trochu trpělivosti.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Mikulášské čokolády
250 g
BILLA Premium čokoláda dark 74%
1 lžíce
Perníkové koření
Ovesné sušenky
Lentilky
Cukrové zdobení
Vlašské ořechy - jádra
Lískové ořechy
Mandle loupané
Pomerančová kůra
Bílá čokoláda

Nugátové pralinky
200 g
BILLA Premium čokoláda dark 74%
150 g
Belgické pralinky

Příprava

1

POSTUP NA MIKULÁŠSKOU ČOKOLÁDU

V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
2
Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
3
Do čokolády pak přimíchejte perníkové koření.
4
Směs nalijte do formiček a rovnoměrně rozprostřete.
5
Seshora posypte libovolnou posypkou jako jsou např. rozdrcené sušenky, lentilky, nasekané ořechy nebo bílá čokoláda, apod.
6
Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky.
7

POSTUP NA NUGÁTOVÉ PRALINKY

V parní lázni* za občasného promíchání rozpusťte nalámanou hořkou čokoládu. Voda v hrnci by se neměla dotýkat misky, ve které je čokoláda.
8
Jakmile je čokoláda zcela rozpuštěná, přesuňte ji do studené misky a ideálně na chladnějším místě (např. na balkoně nebo u otevřeného okna) pomocí stěrky roztírejte po stranách misky a pak zpět. Toto opakujte, dokud nebude mít čokoláda o něco méně, než je tělesná teplota. Poznáte to po ponoření prstu do čokolády.
9
Směs nalijte do formiček, ideálně tak, aby čokoláda stekla po okrajích a vytvořila vrstvu zhruba do poloviny formičky. Nechte zatuhnout.
10
Poté si na parní lázni rozpusťte nugát, který dejte na vrstvu hořké čokolády a ve formičkách zarovnejte pomocí stěrky. 
11

Čokoládu nechte zcela ztuhnout a poté opatrně vyndejte z formiček. Ideální je se čokolád co nejméně dotýkat, aby se nezahřívaly při dotyku prsty a nevznikaly tak otisky. Uchovávejte v chladu.

*Parní lázeň vytvoříte tak, že si do hrnce napustíte cca 4 cm vody, kterou necháte zahřívat. Na hrnec seshora umístíte teplovzdornou misku s čokoládou, která se díky páře zespodu začne pozvolna rozpouštět. Jakmile začne voda vřít, plotnu vypněte.

Další recepty