1. home
  2. Recepty
  3. Pěry se švestkami a perníkovou omáčkou

Pěry se švestkami a perníkovou omáčkou


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Sladká jídla
  • Dezerty a moučníky
  • Večeře
  • Vegetarián
Pěry, jinak také kynuté bramborové knedlíky s povidly nebo švestkami. Chcete si doma připravit sladkou specialitu, po které se budou všichni u stolu olizovat až za ušima? Máme pro vás jasný tip na českou pochoutku.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

700 g
Brambory A
350 g
Hrubá mouka
5 g
Sušené droždí
1 špetka
Sůl
1 ks
Vejce L6 na podestýlce
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
800 g
Švestky
Mák
150 g
Povidla švestková
2 lžíce
Med lesní český
Voda
1 lžička
Kypřicí prášek do perníku

Příprava

1

POSTUP TĚSTO

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
2
Hrubou mouku smíchejte se solí a sušeným droždím.
3
Nastrouhejte brambory na jemno a smíchejte se směsí hrubé mouky, poté přidejte vejce a vypracujte tužší těsto.
4
To nechte dobře nakynout.
5
Pracovní desku zasypejte hrubou moukou a vyválejte těsto do tloušťky cca 1cm.
6
Z něj pak vykrajujte čtveřečky (velikost se odvíjí od toho, jak velké máte ovoce) a plňte švestkami.
7
Rovnoměrně je obalte a uhlaďte dokulata.
8
V osolené vodě vařte cca 5–7minut.
9

POSTUP PERNÍKOVÁ OMÁČKA

Povidla rozvařte ve vodě, přidejte perníkové koření, med a zahustěte nastrouhaným perníkem.
10
Omáčku servírujte na talíři spolu s hotovými pěry, rozpuštěným máslem a mákem.

Další recepty