1. home
  2. Recepty
  3. Poctivá bramboračka s vejcem

Poctivá bramboračka s vejcem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
Poctivou bramboračku má snad rád úplně každý. Hromada lesních hub, česnek, majoránka a měkké kostičky brambor. My navíc rádi do bramboračky přidáváme vejce. Vyzkoušejte naši poctivou bramboračku plnou vůní, která vás zahřeje i zasytí. Podávat ji můžete s krajícem čerstvého kváskového chleba.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 hrst
Lesní houby
450 ml
Voda
90 g
Mrkev
150 g
Kořenová petržel
100 g
Celer s natí
1 ks
Cibule žlutá
2 stroužky
Česnek balený
450 g
Brambory A
70 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžička
Kmín
1 lžíce
Hladká mouka
500 ml
Masový vývar
Sůl
Pepř
1 lžička
Sušená majoránka
1 lžička
Libeček
1 ks
Vejce M10 podestýlka
1 lžička
Bílý ocet

K podávání
Řemeslný kváskový chléb, krájený
Nať petržele

Příprava

1
Houby vložte do misky a zalijte vařící vodou. Nechte je změknout a zároveň z nich vyluhovat houbový vývar.
2
Mrkev, petržel a celer oloupejte, omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na střední kostičky. Česnek oloupejte, rozpulte a vyjměte z něj střed. Brambory oloupejte, omyjte, nakrájejte na malé kostičky a nechte ve studené vodě ponořené, aby nezhnědly.
3
Ve středním hrnci rozpusťte 3/4 másla a jakmile je zpěněné, přisypte do hrnce mrkev, petržel a celer. Restujte a tu a tam vařečkou promíchejte, aby se zelenina nepálila a zkaramelizovala rovnoměrně. Jakmile je kořenová zelenina polozlatavá, přidejte zbytek másla a cibuli. Opět tu a tam promíchejte. Jakmile je cibule polozlatavá anebo už pomalu hrozí, že by se jakákoliv část zeleniny začala pálit, přisypte do hrnce celý kmín a bobkový list. Promíchejte a nechte zhruba 1 minutu zarestovat, aby se aroma rozvonělo. Poté povrch hrnce rovnoměrně zasypte hladkou moukou, promíchejte a nechte mouku opražit. V podstatě děláte takovou zrychlenou jíšku, kdy se smíchá máslo s moukou, aby měla výsledná polévka správnou konzistenci. Poté přilijte houby i s houbovým vývarem, vývar a přidejte scezené brambory. 
4
Polévku osolte, opepřete a vařte zhruba 20 minut na mírném stupni, anebo dokud nejsou brambory měkké.
5
Po 20 minutách přidejte prolisovaný česnek, mezi prsty promnutou majoránku a libeček a do hrnce s promíchanou polévkou klepněte vejce. Vařečkou promíchejte, aby se vajíčko rozmělnilo na kousky. Nakonec pár minut provařte, poté ochutnejte a dochuťte solí, pepřem anebo troškou octu, pokud máte rádi vyvážené chutě.
6
Servírujte s opečeným krajíčkem kváskového chleba a najemno nasekanou petrželkou.