Smažený sýr na špízu


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Vegetarián
  • Zeleninová jídla
  • Předkrmy
  • Hlavní jídla
Smažený sýr je chuťovka, kterou lidé buď milují, nebo ji do svého jídelníčku nikdy nezařadí. Když ale vyberete kvalitní plátky sýra a připravíte si je ve formě špízů, jistě mile překvapíte každého fanouška klasického smažáku. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

800 g
Bločky sýra (čedar, eidam, gouda, ementál)
100 ml
Čerstvé mléko plnotučné
4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
100 g
Hladká mouka
Strouhanka
Slunečnicový olej s vitaminem D

Salát
100 g
Rajčata cherry oválná
120 g
Okurka salátová
120 g
Paprika zeleninová
180 g
Salát de luxe
10 ml
Olivový olej extra panenský
5 ml
Ocet balsamico di modena
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Plátky různých druhů sýra (všechny tvaru čtverce) položte na sebe a napíchejte do nich špejle (ideálně se špičkou). Nožem nakrájejte špízy.
2
Připravte si tři talíře na trojobal - prosátá mouka, rozšlehané vejce s mlékem a solí, strouhanka (nejlépe domácí ze starého pečiva).
3
Postupně je obalte v mouce, vyšlehaných vejcích a strouhance. 
4
Poté ještě jednou zopakujte vaječnou vrstvu a vrstvu strouhanky. Sýr poté nepoteče přes strouhankový obal.
5
Salát přendejte do mísy, přidejte cherry rajčata na čtvrtiny, okurku a papriky nakrájené na menší kousky. 
6
Zeleninu smíchejte se zálivkou z extra virgin olivového oleje, soli, pepře z mlýnku a balsamikového octa.
7
Špízy smažte v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Podávejte teplé a s připraveným salátem.