Pekli jste doma někdy vánoční pletenou hvězdu? Velice efektní moučník, který musí okouzlit snad každého. Fitnessrecepty pro vás vymyslela zdravější variantu, kde místo čokoládové pomazánky hrají prim povidla! Z množství pro 4 osoby připravíte dvě hvězdy o průměru cca 23 cm.
Suroviny na
porce
400 g
Špaldová hladká mouka
200 g
Špaldová celozrnná mouka
250 ml
Čerstvé mléko plnotučné
75 g
České máslo 84 % mléčného tuku
70 g
Třtinový cukr
2 ks
Žloutek
0.5 kostky
Droždí
Povidla švestková
Mletá skořice
1 špetka
Sůl
1
accessibility.recipes.cookingstep
Nejprve si připravte kvásek.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Do hrníčku dejte 130 ml vlažného mléka společně s lžičkou třtinového cukru a důkladně rozmíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Poté do směsi nadrobte polovinu kostky droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Hladkou i celozrnnou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli, žloutky, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a hotový kvásek.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Vše důkladně promíchejte. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 1 hodinu.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny, budete péct totiž hvězdy dvě. Jednu polovinu dejte stranou a tu druhou rozdělte na tři stejné části.
7
accessibility.recipes.cookingstep
Tyto části vyválejte na 3 kruhy o průměru asi 23 cm.
8
accessibility.recipes.cookingstep
Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte první plát, který potřete povidly a posypte mletou skořicí.
9
accessibility.recipes.cookingstep
Poté na něj položte druhý plát (je důležité mít všechny pláty stejně velké) a opět potřete povidly a posypte skořicí.
10
accessibility.recipes.cookingstep
Nakonec přidejte třetí plát. Doprostřed položte skleničku a těsto nakrojte čtyřmi řezy.
11
accessibility.recipes.cookingstep
Vzniknou vám tedy čtyři stejné části, kdy poté každou tuto část rozkrojíte třemi řezy na další čtyři části.
12
accessibility.recipes.cookingstep
Nařízněte těsto vždy tak, aby vám pod skleničkou vznikl střed hvězdy, který nebude nakrojený.
13
accessibility.recipes.cookingstep
Poté už jen vezměte vždy dvě sousedící části těsta, dvakrát je zatočte od sebe a konce spojte. Takto zapleťte celou hvězdu.
14
accessibility.recipes.cookingstep
Stejným způsobem připravte i další hvězdu z druhé poloviny těsta.
15
accessibility.recipes.cookingstep
Jakmile je budete mít upletené, potřete je ještě rozpuštěným máslem a pečte při 160 °C asi 15–20 minut.
Suroviny
Suroviny na
porce
400 g
Špaldová hladká mouka
200 g
Špaldová celozrnná mouka
250 ml
Čerstvé mléko plnotučné
75 g
České máslo 84 % mléčného tuku
70 g
Třtinový cukr
2 ks
Žloutek
0.5 kostky
Droždí
Povidla švestková
Mletá skořice
1 špetka
Sůl
Příprava
1
accessibility.recipes.cookingstep
Nejprve si připravte kvásek.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Do hrníčku dejte 130 ml vlažného mléka společně s lžičkou třtinového cukru a důkladně rozmíchejte, dokud se cukr nerozpustí.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Poté do směsi nadrobte polovinu kostky droždí a nechte vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
4
accessibility.recipes.cookingstep
Hladkou i celozrnnou mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, špetku soli, žloutky, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a hotový kvásek.
5
accessibility.recipes.cookingstep
Vše důkladně promíchejte. Hotové těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout alespoň 1 hodinu.
6
accessibility.recipes.cookingstep
Po vykynutí těsto rozdělte na dvě poloviny, budete péct totiž hvězdy dvě. Jednu polovinu dejte stranou a tu druhou rozdělte na tři stejné části.
7
accessibility.recipes.cookingstep
Tyto části vyválejte na 3 kruhy o průměru asi 23 cm.
8
accessibility.recipes.cookingstep
Připravte si plech vyložený pečicím papírem. Na něj položte první plát, který potřete povidly a posypte mletou skořicí.
9
accessibility.recipes.cookingstep
Poté na něj položte druhý plát (je důležité mít všechny pláty stejně velké) a opět potřete povidly a posypte skořicí.
10
accessibility.recipes.cookingstep
Nakonec přidejte třetí plát. Doprostřed položte skleničku a těsto nakrojte čtyřmi řezy.
11
accessibility.recipes.cookingstep
Vzniknou vám tedy čtyři stejné části, kdy poté každou tuto část rozkrojíte třemi řezy na další čtyři části.
12
accessibility.recipes.cookingstep
Nařízněte těsto vždy tak, aby vám pod skleničkou vznikl střed hvězdy, který nebude nakrojený.
13
accessibility.recipes.cookingstep
Poté už jen vezměte vždy dvě sousedící části těsta, dvakrát je zatočte od sebe a konce spojte. Takto zapleťte celou hvězdu.
14
accessibility.recipes.cookingstep
Stejným způsobem připravte i další hvězdu z druhé poloviny těsta.
15
accessibility.recipes.cookingstep
Jakmile je budete mít upletené, potřete je ještě rozpuštěným máslem a pečte při 160 °C asi 15–20 minut.