1. home
  2. Recepty
  3. Koláč z dýně hokkaido

Koláč z dýně hokkaido


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Svačiny
  • Vegan
  • Těsta a pečení
Že dýně a sladké koláče nejdou dohromady? Ale kdeže! Náš veganský dýňový koláč vás rozhodně přesvědčí o opaku. Jeho příprava sice zabere trochu času, ale rozhodně si pochutnáte vy i vaši veganští přátelé, u kterých si jistě tímto moučníkem šplhnete.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
250 g
Mleté mandle
50 g
Pohanková mouka
20 ks
Datle vypeckované
2 lžíce
Javorový sirup grade C
1 lžíce
Ořechový olej

Náplň
700 g
Dýňové pyré
7 lžíce
Javorový sirup grade C
2 lžíce
Mletá skořice
1 špetka
Sůl
1 špetka
Rozdrcený hřebíček
1 špetka
Muškátový oříšek
1 špetka
Mletý kardamom
120 g
Kokosové mléko (BILLA Bio)

Příprava

1
Předehřejte si troubu na 200 °C. Odřízněte spodní a horní část dýně a rozkrojte ji napůl. Lžící odstraňte všechna semínka a vlákna. Půlky dýně položte na vymazaný plech a pečte asi 40–50 minut. 
2
Poté lžící vložte do misky upečenou dýni i se slupkou. Vezměte tyčový mixér a rozmixujte dužinu z dýně na kaši. Nechte vychladnout.
3
Snižte teplotu trouby na 180 °C a vymažte kulatou koláčovou formu, cca. průměr 28 cm. 
4
Datle vložte do kuchyňského robotu a nasekejte. Přidejte olej, javorový sirup a ovesné mléko a znovu dobře promíchejte. 
5
V samostatné misce smíchejte mleté ​​mandle a pohankovou mouku. Přidejte lepivou datlovou směs a vše dobře promíchejte. 
6
Těsto vtlačte do vymazané formy. Pro rovnoměrné vtlačení těsta pomáhá mít mírně mokré ruce. Těsto vychlaďte v lednici.
7
Dýňové pyré rozmixujte s javorovým sirupem a veškerým kořením. Nyní přidejte vychlazené kokosové mléko. Když otevřete vychlazenou plechovku, použijte pouze hustou smetanu, která je v horní části plechovky, ne kokosovou tekutinu. 
8
Vše dobře promíchejte a dýňovou náplň rovnoměrně naplňte do koláčové formy.
9
Pečte asi 25–30 minut.
10
Před podáváním nechte ztuhnout a úplně vychladnout.