Velikonoční nádivka v mističkách


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Přílohy
  • Sezónní recepty
Poctivá nádivka nechybí během jara snad na žádném stole. A o Velikonocích obzvlášť. Markéta v troubě tuto tradiční pochoutku doslova miluje, a proto není divu, že jsme o recept poprosili právě ji.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
5 ks
Houska
75 g
České máslo 84 % mléčného tuku
200 ml
Čerstvé mléko plnotučné
2 ks
Jarní cibulka
1 hrst
Nať petržele
200 g
Anglická slanina
Muškátový oříšek
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Nejprve nakrájejte housky na kostky a nechte ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 15 minut dosušit.
2
Mezitím si nakrájejte slaninu na malé kostky (můžete i lehce orestovat), nakrájejte jarní cibulky a natě petržele nadrobno.
3
Pečivo přesuňte do mísy, nechte zchladnout, přidejte mléko, slaninu, cibulky, nať petržele, sůl, pepř, muškátový oříšek a rozpuštěné máslo.
4
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky můžete dát rovnou do mísy k ostatním surovinám a bílky si vyšlehejte do sněhu se špetkou soli.
5
V míse dobře smíchejte všechny ingredience a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.
6
Celou směs na nádivku poté zarovnejte do máslem vymazaných zapékacích misek nebo pekáčku.
7
Pečte dozlatova, cca 20–30 minut (podle zvolených zapékacích misek).
8
Nadýchanou velikonoční nádivku podávejte jako přílohu k masu či samostatně, třeba doplněnou salátem.