1. home
  2. Recepty
  3. Velikonoční zajíček

Velikonoční zajíček


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Snídaně
  • Sezónní recepty
Velikonočního beránka vám jistě nemusíme představovat! Co si ale letos místo něj doma upéct zdravého velikonočního zajíčka? Zajíček je hotový během hodiny a jistě si na něm pochutná celá rodina. Kromě toho, že skvěle chutná, bude i krásně zdobit váš stůl.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

300 g
Mrkev
0.5 citronu
Citrónová šťáva
100 g
Celozrnná jemně mletá mouka
200 g
Špaldová hladká mouka
1 balení
Kypřicí prášek do pečiva
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
100 g
Med květový český
150 g
Jogurt bílý
100 ml
Řepkový olej
50 g
Vlašské ořechy - jádra
Rozinky trio
Sůl

Na vymazání formy
Olej

Příprava

1
Všechny suroviny z lednice si připravte minimálně 20 minut předem, aby měly pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C.
2
Mrkev očistěte, nastrouhejte a vymačkejte do ní šťávu z poloviny citronu.
3
Ve větší míse smíchejte celozrnnou pšeničnou mouku a hladkou špaldovou mouku, kypřicí prášek do pečiva a špetku soli (pro zvýraznění chuti).
4
Poté přidejte slepičí vejce, med, bílý jogurt, řepkový olej, najemno nasekané vlašské ořechy, rozinky nebo brusinky a dobře promíchejte.
5
Formu na velikonočního zajíčka vymažte olejem, dle potřeby vysypte moukou a vlijte do ní připravené těsto.
6
Pečte cca 30–40 minut. Propečenost těsta zkontrolujte špejlí, po vytažení by měla být špejle suchá. 
7
Jakmile zajíček vychladne, kolem krku mu uvažte velikonoční mašličku a posypte ho lehounce moučkovým cukrem.