Kotlety naklepeme z obou stran, panenku jen lehce. Vytvarujeme do původního tvaru.
Mezitím si pořádně rozpálíme pánev. Nakrájíme čerstvou šalvěj a v misce ji osolíme, opepříme a zalijeme olivovým olejem, až nám vznikne marináda. Maso jí potřeme z vrchní strany.
Na pánev dáme kapku oleje a vložíme do ní maso potřenou stranou dolů. Opékáme, dokud maso nezkaramelizuje a nepřichytne k pánvi. Zbytkem marinády potřeme i druhou stranu.
Pečeme 2 minuty z obou stran. Přichycené maso z pánve jednoduše odlepíme přidáním kousku másla.
Opečeme maso i kost a necháme 10 minut odpočinout zabalené v alobalu.
Pánvičku s olejem rozehřejeme na mírném ohni a dáme do ní pár stroužků rozdrceného, neoloupaného česneku. Přidáme šalvěj, trochu másla a odpočaté kotlety s panenkou, které jsme vyndali z alobalu. Na pánvi poléváme maso rozpuštěným česnekovým máslem se šalvějí, po chvíli otočíme a znovu polejeme. Upečené maso položíme do alobalu a už nebalíme.
Oloupeme si dva stroužky česneku, nakrájíme najemno a přihodíme do výpeku v pánvi. Přidáme šalvěj a kůru z citronu a šťávu z alobalu, která nám zbyla po odpočívání masa. Přidáme máslo a zpěníme česnek. Zakápneme bílým vínem, které necháme odpařit.
Nakonec pánev vypneme a omáčku zahustíme studeným máslem. Pokud se máslo srazí, přilejeme do omáčky trochu vody nebo vývaru. Vrátíme kotletu s panenkou a přelejeme šťávou. Nakonec můžeme zakápnout citronovou šťávou.
Salát dochutíme šťávou z citronu, solí, pepřem a olivovým olejem.
Kotletu s panenkou položíme na salátové lůžko a přelejeme omáčkou.
Nejlepší příloha je dobrý čerstvý chléb.
Hovězí maso dáme do misky, osolíme a opepříme. Studené máslo nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do masa. Přidáme najemno nasekaný rozmarýn, pepř, trochu soli a všechno propracujeme. Utvoříme stejné placaté kusy masa. Rozpálíme gril a grilujeme na stupeň medium cca 3 minuty z každé strany. Opečené burgery odložíme odpočívat do tepla.
Mezitím si připravíme omáčku gribiche. Nasekáme najemno cibulku, okurky cornichons, kapary, vejce natvrdo, kerblík a pažitku. Přidáme majonézu a promícháme se solí a pepřem.
Na gril vrátíme burgery, anglickou slaninu a rozpůlené housky. Mezi grilováním si nakrájíme rajčata a připravíme ledový salát. Zeleninu nejdříve ochutíme citronovou šťávou a solí.
Do opečené housky nakonec skládáme omáčku gribiche, ledový salát, maso, křupavou slaninu, rajčata. Přiklopíme horní stranou bulky.
Postup na bulky:
Předehřejeme si mléko na 45 °C, přidáme cukr, droždí a 50 g hladké mouky. Promícháme a kvásek necháme v teple vzejít. Zbytek mouky prosypeme přes síto, přidáme vejce, žloutek, 80 g rozpuštěného másla a sůl. Dáme do hnětacího stroje společně s kváskem a hněteme v hladké těsto.
Nejlepší je těsto nechat kynout do druhého dne pomalu přikryté v lednici.
Poté vyjmeme, necháme v teple nakynout. Těsto rozdělíme na 4 porce a vytvoříme 4 stejné bulky. Bulky dáme na pečicí papír a znovu je necháme vykynout. Potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme při 190 °C 18 až 20 minut.
Nejprve si připravíme marinádu. V hrnci si rozpálíme sádlo. Přidáme oloupanou cibuli nakrájenou na plátky a slaninu nakrájenou na kostičky. Osolíme a restujeme, dokud cibule nezezlátne.
Do základu přidáme tymián a bobkový list. Přisypeme cukr, který necháme zkaramelizovat. Vše zalijeme vinným octem, vínem a pivem. Necháme zredukovat.
Vepřový ocásek protkneme česnekem, špekem a zapícháme do něj snítky tymiánu. Dobře osolíme a opepříme.Maso potřeme kvalitním rajčatovým protlakem, dáme do pekáče a zalijeme marinádou. Pokud máme málo šťávy, můžeme přidat trochu vína a piva.
Necháme v lednici marinovat do druhého dne.
Ocásek pečeme přiklopený při 140 °C v troubě cca 45 minut. Potom teplotu zvýšíme na 200 °C a pečeme dalších 15 minut.
Hovězí zadní nakrájíme na 6 stejně velkých plátků přes vlákno. Pomocí paličky naklepeme přes potravinářskou fólii na velmi tenké plátky. Maso osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek masa dáme anglickou slaninu nebo špek, nakládanou okurku, párek, na měsíčky nakrájenou cibuli a celé vejce uvařené natvrdo. Vše důkladně zabalíme, utáhneme a kuchyňským provázkem svážeme. Znovu osolíme a opepříme.
Do pekáče dáme lžíci sádla a necháme ho rozpálit. Zprudka opečeme maso po všech stranách a vyndáme ho z pekáče zpět na talíř.
Do tuku po opečených ptáčcích přidáme lžíci sádla a orestujeme na něm cibulku nakrájenou nahrubo. Rovnou do základu přidáme snítky tymiánu a cibulku restujeme dotmava, zakápneme vodou a znovu restujeme. To vše opakujeme až 5krát, než je cibulka dokonale orestovaná. Do pekáče vložíme ptáčky. Zalijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a dáme péct do trouby na 140–150 °C cca na 2 až 3 hodiny.
Po upečení vyndáme ptáčky z pekáče. Omáčku v něm zredukujeme, přidáme mouku, zarestujeme a podlijeme vývarem. Provaříme aspoň 30 minut. Nakonec omáčku propasírujeme, aby byla dokonale hladká. Dochutíme pepřem. Z ptáčků odstraníme provázek a vrátíme je zpět do pekáče a prohřejeme.
Ptáčky přelijeme omáčkou a můžeme podávat s rýží.
Víme, jak jsou pro Vás původ a kvalita masa důležité. Proto pro Vás máme Vocílku.
Poctivá práce řezníků, pečlivé opracování, dvojí kontrola kvality a český původ. Zkrátka kvalitní maso výhradně z českých chovů.
Naše hovězí pochází z masa mladých býků, chovaných na 300 farmách po celé České republice.
Poctivá práce řezníků, pečlivé opracování, dvojí kontrola kvality a jasný původ, to všechno je Vocílka. Kvalitní maso výhradně z českých chovů.
Naše mělněné hovězí s tučností do 9 % je z kvalitního libového masa mladých býků, chovaných na 300 farmách po celé České republice.
Poctivá práce řezníků, pečlivé opracování, dvojí kontrola kvality a jasný původ, to všechno je Vocílka. Kvalitní maso výhradně z českých chovů.
Naše kotleta s panenkou je z vepřů, chovaných na 60 farmách po celé České republice.
Poctivá práce řezníků, pečlivé opracování, dvojí kontrola kvality a jasný původ, to všechno je Vocílka. Kvalitní maso výhradně z českých chovů.
Naše krkovička je z vepřů, chovaných na 60 farmách po celé České republice. Poctivá práce řezníků, pečlivé opracování, dvojí kontrola kvality a jasný původ, to všechno je Vocílka. Kvalitní maso výhradně z českých chovů.
Naše vepřové ocásky jsou z vepřů, chovaných na 60 farmách po celé České republice. Poctivá práce řezníků, pečlivé opracování, dvojí kontrola kvality a jasný původ, to všechno je Vocílka. Kvalitní maso výhradně z českých chovů.
Tyto stránky používají Cookies. Používáním těchto stránek vyjadřujete souhlas s používáním Cookies. Zjistit více