1. home
  2. recepty
  3. Butter chicken

Butter chicken


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Milujete indickou kuchyni? Pak musíte vyzkoušet indickou specialitu butter chicken. Příprava sice chvilku trvá, ale výsledek stojí za to. Také už se vám sbíhají sliny při pomyšlení na tuhle pochoutku? Tak rychle do kuchyně a rozehřát troubu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Kuřecí prsa s kostí bez kůže
Sůl

Marináda
250 g
Jogurt smetanový
3 stroužky
Česnek balený
10 g
Zázvor
0.5 lžičky
Skořice
1 lžička
Koriandrový prášek
2 lžičky
Koření madras
1 lžička
Kurkuma

Omáčka
2 lžíce
BILLA Bio máslo
1 ks
Skořice
4 ks
Celý hřebíček
0.5 ks
Cibule bílá
0.5 lžička
Koriandrový prášek
2 lžičky
Koření madras
1 lžička
Kurkuma
9 lžic
Rajčatová passata
250 ml
Smetana ke šlehání
1 lžíce
Zakysaná smetana
1 plátek
BILLA Bio máslo
Sůl

Příprava

1
Maso očistěte a nakrájejte na středně velké kostky. Osolte.
2
V pekáči smíchejte suroviny na marinádu – bílý jogurt, utřený nebo prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, mletou skořici, mletý koriandr, koření madras a kurkumu.
3
Kostky osoleného kuřecího masa zamíchejte do marinády a pečte nepřikryté při vysoké teplotě – 230–250 °C zhruba 20–25 minut. (Maso si lze i předem naložit a nechat odpočinout v lednici).
4
Zatímco se maso peče, připravte si základ pro omáčku. Ve středním až větším hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte při mírném teplotě máslo. Do másla vhoďte skořici, hřebíček a restujte, dokud se koření nerozvoní.
5
Přidejte najemno nasekanou cibuli a nechte zesklovatět. Dále pokračujte přidáním zbývajícího koření – koriandru a koření madras a kurkumy. Krátce opékejte, dokud se opět koření nerozvoní a nerozvine se jeho chuť.
6
Přidejte rajčatovou passatu/pyré a opět orestujte. Poté zalijte smetanou a nechte velmi pozvolna probublávat. Dejte si však pozor, aby se omáčka nezačala příliš redukovat, pak by bylo potřeba přidat další tekutinu, v tomto případě smetanu.
7
Jakmile bude maso upečené, přendejte ho i s veškerým výpekem do omáčky. Na mírném ohni nechte omáčku vařit dalších zhruba 15 minut.
8
Nakonec po odstavení z plotny, můžete přimíchat lžíci zakysané smetany nebo jogurtu, plátek másla a vše dle potřeby dochutit solí.
9
Podávejte s basmati rýží nebo domácím indickým chlebem naan.

Další recepty