Candát na víně s máslem a salátem z černé čočky


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Když se řekne česká ryba, mnozí si nejspíš jako první vybaví kapra. České vody v sobě přitom skrývají daleko lepší a chutnější kousky. Ochutnejte třeba candáta na víně s máslem a salátem z černé čočky.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

600 g
Filety candáta
Mlýnek mořská sůl
150 g
České máslo 84 % mléčného tuku
15 kuliček
Zelený pepř
70 ml
Bílé víno
3 lístky
Čerstvá šalvěj
1 snítka
Tymián

Salát
200 g
Černá čočka
150 g
Mrkev
100 g
Celer řapík
100 g
Cibule šalotka
2 stroužky
Česnek
100 g
Rajčata cherry oválná
1 lžíce
Šťáva z citronu
1 snítka
Tymián
2 lžíce
Olivový olej extra panenský
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
5 g
Římský kmín

Příprava

1
Candáta vyndejte předem z lednice, aby měl pokojovou teplotu a maso neprošlo velkým teplotním šokem. Mezitím si připravte přepuštěné máslo, které využijete později.
2
Na mírném plameni rozehřejte máslo a lžící z něj odeberte oddělenou bílkovinu. Zůstane vám jen čistý žlutý tuk, který slijte do mističky a nechte na kuchyňské lince.
3
Papírovou utěrkou vysajte z filetů přebytečnou vodu, rybu osolte a opatrně a jen lehce několikrát nařízněte samotnou kůži.
4
Na suchou rozpálenou pánev položte pečicí papír a opékejte na něm připravené filety.
5
Nejprve pečte kůží dolů přibližně 2–3 minuty. Poté otočte a nechte dopéct. Při pečení filety lehce přitiskněte prsty k pánvi, aby se opekly rovnoměrně.
6
Rybu i s pečicím papírem vyndejte. Na pánev nalijte připravené přepuštěné máslo a rozkrájený zelený pepř. Jakmile se máslo zahřeje, přidejte bílé víno a nechte částečně odpařit.
7
Poté vraťte filety do pánve a posypte nasekaným tymiánem a šalvějí. Pánev odstavte ze sporáku a nechte rybu ještě chvíli prohřát.
8
Čočku dejte vařit do studené vody, počítejte tak 20–25 minut. Dejte pozor, abyste ji nerozvařili. Jakmile je hotová, trochu vody z varu si odeberte na později a pak čočku sceďte.
9
Na pánvi na olivovém oleji orestujte nakrájenou mrkev, celer a poté přidejte i šalotku s česnekem nakrájené nadrobno.
10
Na poslední 3 minuty přidejte do pánve přepůlená cherry rajčata, šťávu z citronu a tymián.
11
Přidejte uvařenou čočku, dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Salát trochu podlijte uschovanou vodou z varu.
12
Rybu servírujte na lůžku z čočkového salátu a zlehka polijte výpekem. Přidat můžete i klínek citronu na pokapání.

Další recepty