Cheese sticks (smažené sýrové tyčinky) s dipem


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Večeře
  • Vegetarián
  • Bezmasá jídla
Jedno z nejoblíbenějších fastfood jídel v Čechách? Rozhodně smažený sýr. My pro vás máme jeho party variantu – cheese sticks. Ukážeme vám, jak ho připravit, aby byl dokonale křupavý a nevytekl.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

300 g
Mix sýrů
Eidam bloček 45 %
Camembert Clever
Uzený eidam bloček
160 g
Strouhanka
2 lžička
Sušený česnek
2 lžička
Sušené italské bylinky
Pepř
60 g
Hladká mouka
3 ks
Vejce M10 podestýlka
Sůl

Smažení
Řepkový olej

Rajčatový dip
Extra panenský olivový olej
1 ks
Šalotka
2 stroužek
Česnek balený
1 lžička
Třtinový cukr very dark
150 g
Loupaná rajčata
Čerstvá bazalka
Pepř

Brusinkový dip
100 g
Brusinková marmeláda
1 špetka
Mleté chilli
Kajenský pepř

Příprava

1

POSTUP NA CHEESE STICKS

Sýry nakrájejte na stejně velké tyčinky o velikosti cca 1×1 cm. U camembertu a brie mohou být kousky silnější. 
2
Takto nakrájené sýrové tyčinky nechte zhruba 15–20 minut zchladit v mrazáku. Tento krok je důležitý pro to, aby sýr nevytékal.
3
Staré vysušené pečivo rozemelte na strouhanku. Můžete míchat i již s hotovou strouhankou nebo pro křupavější efekt nakombinovat s panko strouhankou či kukuřičnou strouhankou.
4
Hotovou strouhanku smíchejte s česnekem, bylinkami, pepřem a špetkou soli. 
5
Připravte si tři širší misky. Do jedné si nasypte mouku, ve druhé vyšlehejte vejce se špetkou soli a do třetí přijde ochucená strouhanka.
6
Tyčinky vytáhněte z mrazáku a obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích, a nakonec ve strouhance. Tento postup opakujte u každé tyčinky dvakrát, aby byl sýr dostatečně pokrytý a nevytékal.
7
V hlubší pánvi rozpalte větší množství řepkového oleje a při vyšší střední teplotě tyčinky osmažte dozlatova ze všech stran. Nesmažte příliš dlouho, bude stačit cca 1 minuta. Pokud necháte tyčinky na pánvi příliš dlouho, sýr by vytekl. Hotové tyčinky odkládejte stranou na papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk.
8
Podávejte horké.
9

POSTUP NA DIPY

V hlubší pánvi orestujte na lžíci olivového oleje najemno nakrájenou šalotku nebo cibulku. Ve chvíli, kdy je cibulka opečená dozlatova, přidejte jemně nasekaný česnek a restujte, dokud se nerozvoní.
10
Dále přidejte cukr nebo med a krátce zarestujte. Vše pak zalijte rajčaty z plechovky a nechte na mírném ohni krátce probublávat.
11
Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Omáčku stáhněte z plotny a rozmixujte tyčovým nebo stolním mixérem tak, aby si zachovala lehkou strukturu.
12
Nakonec dle potřeby znovu dochuťte a doplňte nasekanou čerstvou bazalkou.
13
Brusinkový džem nebo zavařeninu smíchejte se špetkou chilli.
14
Rajčatovou omáčku podávejte vychlazenou k horkým tyčinkám s tvrdého sýru a brusinkovou k tyčinkám ze sýrů camembert nebo brie.

Další recepty