1. home
  2. Články
  3. jak-na-zdravou-grilovacku-pro-vegetariany

Jak na zdravou grilovačku pro vegetariány

Letní grilovačka nemusí vždy znamenat jen šťavnaté maso, burgery a klobásky. Možná právě vy patříte mezi vegany či vegetariány a maso vám nic neříká. Nebo si jednoduše chcete zpestřit jídelníček něčím netradičním. Pak jste tu správně, mám pro vás pár nápadů, které vám umožní si grilování užít i bez masa.

1) Maso není nic pro vás? Nemusíte zamačkávat slzu.

Na trhu najdete spoustu bezmasých alternativ, se kterými si posezení užijete stejně jako ostatní.

Tofu

Tofu je alternativou masa, která se na gril skvěle hodí. Je cenově příznivé a seženete ho v každém supermarketu. Tím ale výčet pozitiv zdaleka nekončí. Koupit ho totiž můžete v mnoha variantách: uzené, bylinkové nebo marinované. Některé značky už na vegetariánské grilování myslí a nabízí varianty přímo k tomuto účelu určené.


Sáhnout ale můžete po neochuceném tofu, a to si dochutit podle libosti. Lze ho nakrájet na plátky a nechat marinovat ve směsi olivového oleje s čerstvými bylinkami a česnekem. Výsledek bude skvělý.


Zajímavou změnou mohou být tofu špízy s letní zeleninou (paprikou, rajčátky a cibulí), kam kromě tofu můžete přidat i tempeh. To je vlastně takový blízký příbuzný tofu: také se jedná o výrobek ze sóji, chuť je ale jiná.

Sýry

Výběr sýrů, které jsou vhodné ke grilování je dnes obrovský. Oblíbenou klasikou, kterou nepohrdne snad nikdo, je hermelín. Ten je zvlášť snadný a rychlý na přípravu. Stačí ho potřít olivovým olejem, přidat čerstvé bylinky (hodí se tymián nebo rozmarýn) a čerstvý pepř z mlýnku. Pak už jen zbývá ho pečlivě zabalit do alobalu a na pár minut vložit na rozpálený gril.


Sýr halloumi je hitem několika posledních let a ani toto léto nebude výjimkou. Typicky se vyrábí z kravského a ovčího mléka. Je jako stvořený na gril, protože se díky svojí struktuře při tepelné úpravě neroztéká. Jak ho připravit? Způsobů je spousta. Tím nejjednodušším je nakrájet ho na plátky a grilovat do zlatova. Použít ho můžete do vynikajících sýrových burgerů. Ale i halloumi můžete marinovat: v marinádě se k němu výborně hodí citron a máta. Vyzkoušet můžete i perfektní salát se sýrem Panýr.


Tip: u sýrů si pohlídejte složení a nutriční hodnoty, často totiž obsahují hodně tuku a soli. Populární halloumi doporučuji konzumovat spíše v menším množství.


Záleží samozřejmě na vašem cíli a kontextu zbytku jídelníčku. Některé varianty (jako výše zmíněný hermelín) jsou k dostání v méně tučných variantách. Což se může hodit zvlášť ve chvíli, kdy je vaším aktuálním cílem redukce hmotnosti.

Vege burgery, klobásky a další

Některé z rostlinných alternativ se na grilování nehodí. Příkladem je třeba sójové „maso”. Raději proto sáhněte po sójových párcích. Chutí a strukturou mají blízko k běžným masovým párkům a dají se dobře grilovat. Výhodou je, že není třeba je nijak připravovat, stačí je dát na gril.


Podobně můžete vybírat z dnes již širokého sortimentu různých vege burgerů a placek.

2) A co příloha?

Naše jídelníčky často neoplývají velkým množstvím vlákniny. K masu nebo sýrům proto vždy přidejte celozrnný či žitný chléb. Ve 100 g najdete 10 g vlákniny, zatímco „obyčejný“ chléb má jen 4 g.


Že je pečivo až příliš nudné? Připravte si plátky pečených brambor nebo batátů s bylinkami. Zkusit můžete i vydatnější saláty z těstovin, kuskusu nebo quinoy. Inspirovat se můžete i v jednom z našich článků.

3) Nezapomeňte ani na sezónní zeleninu

Kdy jindy využít širokou paletu zeleniny, kterou léto nabízí. Nebojte se toho a připravte velkou mísu barevného salátu s lehkou zálivkou. Zeleninu ale nemusíte jíst jen čerstvou. Skvěle chutná třeba grilovaná cibule nakrájená na silnější plátky, stejně tak grilovaná cuketa, lilek, cherry rajčata, celé klasy kukuřice nebo paprika.


Jestli něco na „vege” menu nesmí chybět, pak jsou to žampiony portobello. K dokonalosti jim stačí jen trocha olivového oleje a soli. Doplnit je ale můžete i česnekem a sezónními bylinkami. Dále si rozumí s fetou nebo parmazánem.

4) Z grilu chutná výborně i ovoce

Že nevěříte? Vegetariánské grilování se nemusí omezovat pouze na zeleninu, sýry a alternativy masa. Nejeden z nás po slaném jídle ocení i sladkou tečkuGrilovat můžete třeba ananas, broskve, hrušky nebo jablka. Hrušky a jablka si dobře rozumí se skořicí, javorovým sirupem a ořechy. Ananas pak bude skvěle chutnat s vanilkovou zmrzlinou.

5) Pár tipů na závěr

  • Sklenička studeného vína nebo piva jídlo skvěle doplní, pro naše tělo ale zdravotní benefity nemá. Navíc obsahuje poměrně hodně kalorií, ale přitom je bez živin. Taková čtyři piva se směle vyrovnají celé pizze, což může při pravidelných grilovačkách znamenat i kila navíc. Zkuste si místo toho připravit osvěžující domácí limonádu bez alkoholu nebo kombuchu. Jde o perlivý nápoj, který vzniká fermentací čaje.
  • Jak správně grilovat? Klasický gril s uhlíky vyměňte za kontaktní nebo plynový gril.
  • Určitě si takovou událost chcete užít bez komplikací. Bakteriím se v létě daří skvěle, tak si jimi nenechte pokazit den. Myslete proto na zvlášť pečlivou hygienu.

Tereza Havlínová