1. home
  2. Články
  3. 6 nejlepších příloh k pečené kachně

6 nejlepších příloh k pečené kachně

Podzim je v Čechách neodmyslitelně spojený s vůní pečené kachny nebo husy. K tradiční drůbeží pečínce se podávají také tradiční přílohy v podobě bramborových nebo houskových knedlíků a bílého či červeného zelí. Co kdybyste ale zkusili českou klasiku trochu ozvláštnit? Podívejte se na 6 příloh, které se k pečené kachně velmi dobře hodí.


Kachní maso je jemné a šťavnaté, proto je třeba k němu podávat přílohu, která dobře nasaje šťávu z masa a bude s bohatou chutí kachny ladit. Vybrali jsme proto pro vás rovnou šest návrhů, z kterých si můžete vybrat jednu variantu nebo jich připravit víc a různě je kombinovat.

Hrnkový knedlík

Hrnkový knedlík vypadá na talíři velmi pěkně, ale mnoho kuchařů se ho obává. Není však vůbec proč. Hrnkový knedlík je jednoduchý na přípravu, stačí nakrájet rohlíky, vymíchat pěkný bílkový sníh a vše pořádně promíchat. Aby vám knedlík po uvaření dobře vypadl z hrnku ven, je třeba hrnek vymazat sádlem. Celý recept na hrnkový knedlík i s podrobným postupem.


Karlovarský knedlík

Knedlík pojmenovaný po našich nejslavnějších západočeských lázních je známý také jako ubrouskový knedlík. Je to proto, že se původně vařil ve lněném ubrousku. Vy ale můžete použít i potravinářskou fólii. Ubrousek a fólie tu jsou kvůli udržení tvaru knedlíku. Bez obalu by se vám knedlík při vaření rozpadl.


Na karlovarský knedlík nepotřebuje ani gram mouky, stačí pečivo, vejce a mléko. Přidat byste však měli i hladkolistou petržel, aby měl knedlík po uvaření pěknou mozaiku. Celý recept na karlovarský knedlík najdete u receptu na rajskou omáčku.


Lokše

Na Moravě si k pečené kachně či huse často dávají lokše, které pocházejí ze Slovenska. Lokše jsou nasucho pečené bramborové placky. Na lokše si uvařte brambory ve slupce, díky tomu budou mít brambory výraznější chuť a lokše potom také. Potom nastrouhané brambory spojte s hladkou moukou a vytvarujte placky, které opečete.


Špekové knedlíky

Další z příloh, které se skvěle hodí k pečené kachně i huse jsou špekové knedlíky. Špekové knedlíky jsou totiž báječným partnerem kysaného zelí a špenátu, které se k pečené kachně podávají. Jejich příprava není vůbec složitá. Jen na rozdíl od běžných knedlíků se nevaří jako váleček, ale samostatně jako koule.


Bylinkové knedlíky

Další možnou přílohou k pečené kachně nebo huse je bylinkový knedlík. Bylinkové knedlíky se vytvářejí ze starších rohlíků nebo housek přelitých rozpuštěným máslem, mléka a nasekaných bylinek. Z těsta vyrobíte kuličky, které uvaříte a následně podáváte s masem. Bylinkové knedlíky jsou jemné a díky bylinkám hezky voní.


Bramborové noky

Bramborové těsto se k pečínce z kachny se zelím hodí opravdu skvěle. Proto rozhodně nesmí v našem výběru chybět noky z bramborového těsta. Bramborové noky připravíte z uvařených brambor, vajec a mouky. S těstem je potřeba pracovat rychle, aby nezřídlo. Po uvaření noky ještě opečte ve výpeku z kachny a můžete podávat.



Vybrat si tu nejlepší přílohu už budete muset sami. Jestli si však nevíte rady, uvařte jich víc a můžete otestovat, která z příloh vám k pečené kachně nejvíce chutná.

Redakce Gusto Academy