1. home
  2. Recepty
  3. Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky

Jednoduchá svatomartinská husa s karamelizovaným zelím a špekovými knedlíky


Připraveno za
120 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Jedním ze dnů v roce, který si rozhodně zaslouží pořádnou večeři, je svátek svatého Martina. Nenechte si ujít tuhle příležitost – připravili jsme pro vás recept na kompletní svatomartinské menu, se kterým letos rozhodně zazáříte. Stačí jen pár základních ingrediencí a slavnostní večeře je na stole. Nezapomeňte ji spárovat se svým oblíbeným svatomartinským vínem, abyste tradici učinili za dost!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

4 ks
Husí stehna
1 kg
Vepřové sádlo škvařené
1 ks
Cibule sladká
Tymián
Bobkový list
Mlýnek mořská sůl

Zelí
1 lžička
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Červená cibule
1 lžíce
Krupicový cukr
700 g
Bílé zelí sterilované
1 ks
Jablka červená
Hladká mouka

Příloha
200 g
Anglická slanina
4 ks
Houska (starší)
200 ml
Čerstvé mléko polotučné 1,5%
4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
400 g
Hrubá mouka
Mlýnek mořská sůl
Hladkolistá petržel

Příprava

1

POSTUP HUSA KONFIT

Stehna osolte a rozehřejte v hrnci sádlo.
2
Vložte na kroužky pokrájenou cibuli s hrstí tymiánu a bobkovým listem.
3
Stehna zcela ponořte do sádla.
4
Rozehřejte troubu na 120 °C a nechte zvolna probublávat 4 hodiny, dokud není maso dokonale měkké.
5

POSTUP KARAMELIZOVANÉ ZELÍ

Na másle nechte pomalu orestovat cibulku až do zhnědnutí.
6
Poté přidejte lžíci cukru a nechte zkaramelizovat.
7
Zelí vymačkané od šťávy přidejte k cibulce, nakrájejte na menší kousky jablko, podlejte trochou vody, zaprašte moukou a duste 15 minut.
8
Podle chuti můžete dokyselit šťávou ze zelí.
9

POSTUP ŠPEKOVÉ KNEDLÍKY

Slaninu a housky nakrájejte na kostky.
10
Na pánev dejte nejprve špek a až začne pouštět sádlo, opečte kostičky housky.
11
V misce si smíchejte mléko s vejci, podle chuti osolte.
12
Vmíchejte část mouky, aby bylo těsto ještě polotekuté a vložte orestované housky se slaninou.
13
Nechte odpočinout a prosáknout housky.
14
V případě potřeby ještě těsto zahustěte zbytkem mouky. Na závěr přidejte trochu petrželky.
15
Vytvořte knedlíky o velikosti zatnuté dlaně.