Domácí hovězí burger s cuketou a portobellem


Připraveno za
85 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Co by to bylo za grilování bez pořádného hovězího burgeru? My pro vás máme recept od Jana Punčocháře na hovězí burger v domácí bulce s cuketou a žampionem portobello. Příprava vám sice zabere trochu času, ale uvidíte, že to bude stát za to.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na maso
800 g
Hovězí maso mělněné speciál
Mořská sůl hrubozrnná
Pepř
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Rozmarýn

Na bulky
250 g
Hladká mouka
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
80 ml
Čerstvé mléko plnotučné
20 g
Droždí
80 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Mořská sůl jemná
Bílý sezam

Na portobello
4 ks
Portobello
100 ml
Teriyaki omáčka
50 g
České máslo 84 % mléčného tuku
20 ml
Olej

Salát
200 g
Cuketa
40 ml
Rýžový ocet
Sezamový olej
50 g
Krupicový cukr
Sůl

Miso máslo
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
50 g
Miso světlé
1 ks
Česnek
10 g
Zázvor
1 ks
Limetka
20 g
Krystalový cukr

Příprava

1

POSTUP PŘÍPRAVY MASA

Hovězí maso dejte do misky, osolte, opepřete a přimíchejte studené máslo nakrájené na kostičky společně s nasekaným rozmarýnem.
2
Všechno propracujte a utvořte stejně velké, placaté kusy masa. 
3
Rozpalte gril a grilujte z obou stran přibližně 3 minuty na středním ohni. 
4
Opečené burgery odložte odpočívat do tepla.
5

POSTUP DOMÁCÍ BULKY

Předehřejte si mléko na 45 °C, přidejte cukr, droždí a 50 g hladké mouky. Promíchejte a kvásek nechte v teple vzejít. 
6
Zbytek mouky přesejte přes síto. Přidejte vejce, jeden žloutek, rozpuštěné máslo a sůl. Dejte do hnětacího stroje společně s kváskem a vypracujte hladké těsto, které nechte v teple nakynout. 
7
Vykynuté těsto rozdělte na čtyři části a vytvořte čtyři stejně velké bulky. Dejte je na pečicí papír a znovu nechte vykynout. 
8
Nakonec všechny potřete žloutkem a posypte sezamem. Pečte při 190 °C 18–20 minut.
9

POSTUP CUKETOVÝ SALÁTc

Cuketu nakrájejte na plátky, osolte, přidejte cukr, zakápněte rýžovým octem a sezamovým olejem a nechte 5 minut marinovat.
10

POSTUP PORTOBELLO

Portobella očistěte, osušte a opečte na oleji. Poté je zakápněte omáčkou teriyaki a studeným máslem a ještě chvíli provařte.
11

POSTUP MISO MÁSLO

Veškeré ingredience rozmixujte v mixéru a vytvořte hladké máslo.


Burgery servírujte v hotových bulkách, pomazaných dostatečným množstvím miso másla, společně s cuketovým salátem a portobello.