1. home
  2. Recepty
  3. Domácí langoše se zakysanou smetanou

Domácí langoše se zakysanou smetanou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Smažené langoše s česnekem a sýrem si dopřáváme především v rychlých občerstveních. Ale doma je zvládnete připravit během chvíle. Máme pro vás také tip, díky kterému budou vaše domácí langoše nadýchané, vláčné a nenasají olejem – přidejte do nich zakysanou smetanu.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Hladká mouka
1 lžička
Sůl
21 g
Droždí
0.5 lžička
Krystalový cukr
200 g
Zakysaná smetana
250 ml
Voda

Na ozdobu
Kečup jemný
Česnek balený
Eidam bloček 45 %
Jarní cibulka

Příprava

1
Do vlažné vody v hrnku rozdrobte droždí, promíchejte se špetkou cukru a lžičkou hladké mouky. Přikryjte a nechte 10 minut na teplém místě vzejít kvásek. 
2
Mezitím si odvažte do mísy mouku, po okrajích posolte, poté vlijete vzešlý kvásek, promíchejte, přidejte zakysanou smetanu a vymísíte řídké hladké těsto bez hrudek.
3
Mísu s těstem přikryjte potravinářskou folii a nechte kynout cca 1 hodinu. 
4
Poté si potřete ruce olejem, uždibujte těsto a tvarujte placičky, které se díky této fintě nebudou lepit.   
5
Rozehřejte olej v menším kastrolku. Správnou teplotu na smažení odhadnete vhozením malého kousku těsta do oleje, jakmile začne jemně tančit na hladině a kolem něj budou menší bublinky, je olej rozehřátý tak akorát.
6
Pokud máte kuchyňský teploměr, změřte teplotu. Langoše byste měli smažit při teplotě 170 °C. Vložte langoš a snižte teplotu plotýnky na střední plamen. Takto velmi pozvolna smažte z jedné strany dozlatova. Horní strana se zatáhne, poté obraťte langoš a smažte i z druhé strany dozlatova. Nespěchejte, pokud by byla teplota oleje příliš vysoká, byly by langoše na povrchu velmi rychle hnědé a uvnitř syrové. 
7
Langoše po usmažení skládejte na talíř, prokládejte kuchyňskými papírovými utěrkami, které odsají přebytečný olej. 
8
Po usmažení potírejte prolisovaným česnekem smíchaným s troškou vody a soli, sypte nastrouhaným sýrem a dozdobte kečupem, případně jarní cibulkou, která je na langoších při tradiční kombinaci také opravdu skvělá.

Další recepty