1. home
  2. Recepty
  3. Dýně plněná kroupami a tempehem

Dýně plněná kroupami a tempehem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Vegetarián
Co si nejčastěji vaříte během podzimu? Hlavní slovo mívají dýně a s nimi již legendární dýňová polévka. Zkuste ale z této zeleniny připravit i něco jiného, třeba zapečenou specialitu s kroupami a tempehem. Recept, kterému neodoláte!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Dýně hokkaido
150 g
Pohanka loupaná, kroupy
0.5 ks
Tempeh smažený
1 ks
Cibule sladká
3 ks
Mrkev
0.5 konzervy
Loupaná rajčata
Tymián
Hladkolistá petržel
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
200 ml + na podlití
Zeleninový vývar
1 stroužek
Česnek
Mozzarella
Extra panenský olivový olej
Slunečnicový olej s vitaminem D

Příprava

1
Rozehřejte troubu na 180 °C. Dýni omyjte, rozkrojte (nemusíte ji loupat, u druhu hokkaido slupka krásně změkně) a lehce seřízněte spodek, aby vám nepadala.
2
Vydlabejte semínka, dýni přeneste na plech, zakápněte olivovým olejem a osolte.
3
Dejte péct na cca 30 minut do trouby.
4
Mezitím propláchněte kroupy vodou, přendejte je do hrnce, zalijte vývarem, osolte a povařte 3 minuty.
5
Poté sundejte z plotny, zakryjte pokličkou a nechte 30 minut dojít.
6
Připravte si pánev. Na troše oleje orestujte cibuli dosklovata, poté přidejte kolečka mrkve a orestujte lehce doměkka.
7
Přisypte na kostičky nakrájený tempeh, přilijte rajčata z konzervy a dochuťte pepřem, solí a čerstvými bylinkami.
8
Na závěr podlijte vývarem, přidejte prolisovaný česnek a hotové kroupy.
9
Dobře promíchejte a směsí naplňte předpečou dýni. 
10
Na závěr ji zasypte strouhanou mozzarellou a krátce zapečte v troubě. Před podáváním ozdobte petrželkou.