1. home
  2. Recepty
  3. Fudge z karamelu a čokolády

Fudge z karamelu a čokolády


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Sezónní recepty
Další druh cukroví, u kterého nepotřebujete troubu a vystačíte si jen s klasickou plotnou. Už jste někdy ochutnali fudge? Tato famózní cukrovinka ve tvaru kostiček se vyrábí z másla, cukru a mléka či smetany. My jsme do směsi ale přidali i další skvělé ingredience, jako čokoládu a arašídy. Fudge je tak sladký a zároveň krásně křupavý. 

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Karamelová část
4 hrsti
Arašídy loupané pražené nesolené
120 ml
Smetana ke šlehání 33%
450 g
Třtinový cukr
1 konzerva (karamelové)
Kondenzované slazené mléko
150 g
České máslo 84 % mléčného tuku

Čokoládová část
150 g
Čokoláda hořká
150 ml
Smetana ke šlehání 33%
450 g
Třtinový cukr
1 konzerva
Kondenzované slazené mléko
130 g
České máslo 84 % mléčného tuku
30 g
Jádra lískových ořechů

Příprava

1
Před pečením namočte arašídy na 2 hodiny do vlažné vody a poté je sceďte.
2
V rendlíku zahřejte smetanu, přidejte cukr a za stálého míchání ho nechte zcela rozpustit.
3
Poté přidejte karamelové slazené kondenzované mléko a máslo. Za stálého míchání, aby se nic nepřipálilo, vařte tak dlouho, dokud nedosáhnete teploty 120 °C.
4
Poté snižte plamen na minimum a vařte přibližně 15 minut, dokud se karamel nezačne lehce táhnout.
5
Sundejte rendlík z plotny, hmotu rozetřete do formy o velikosti přibližně 20×30 cm vyložené pečicím papírem, posypte celými arašídy a nechte ztuhnout v lednici.
6
Při přípravě čokoládové části postupujte naprosto stejně, pouze místo arašídů vmíchejte do směsi čokoládu nalámanou na menší kousky.
7
Také nechte ztuhnout v druhé formě. Jakmile budete mít obě části hotové, položte je na sebe a posypte celými lískovými ořechy.
8
Lehce přitlačte pomocí pečicího papíru a ještě dozdobte drcenými ořechy. Opatrně krájejte na menší kostky.

Další recepty