Grilovaná vepřová panenka s pečeným salátem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Saláty
  • Recepty z masa
Omrzelo vás grilování stále stejně připraveného masa? Zkuste svůj grilovací repertoár rozšířit o šťavnatou vepřovou panenkou, která vám v kombinaci s česnekem a pečenou zeleninou opět vykouzlí úsměv na tváři.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 kg
Vepřová panenka
1 palička
Česnek
1 větvička
Rozmarýn
Olivový olej extra panenský
Sůl
Pepř
500 g
Brambory Grenaille
250 g
Cherry rajčata v hroznech
2 ks
Červená cibule
1 palička
Česnek
250 g
Odtučněný tvaroh
2 snítky
Čerstvý kopr
1 hrst
Hladkolistá petržel
1 lžíce
Olivový olej extra panenský

Příprava

1
Panenku nejlépe večer před úpravou naporcujte na cca 10 cm kousky.
2
Úzkým nožíkem je uprostřed prořízněte a vložte dovnitř celé stroužky česneku spolu s rozmarýnem.
3
Zakápněte olivovým olejem a nechte v lednici přes noc marinovat.
4
Pokud se rozhodnete panenku grilovat, budete potřebovat poklici na gril, stejně dobře jde ale upravit i na grilovací pánvi.
5
Rozpalte gril a zprudka opečte ze všech stran.
6
Následně gril vypněte a maso dopečte pod poklicí ještě cca 10–15 min.
7
Hotovou panenku nekrájejte hned, ale nechte 5 minut odpočinout, aby nepustila šťáva z masa.
8
Posléze nakrájejte maso na tenčí plátky a finálně jej osolte a opepřete čerstvě drceným pepřem.
9
Brambory umyjte a vařte vcelku i se slupkou.
10
Mezitím si nakrájejte rajčata spolu s cibulkou, stroužky česneku ponechte celé.
11
Rozpalte troubu, a jakmile budou brambory uvařené doměkka, slejte vodu a přendejte brambory na pečící plech pokapaný olivovým olejem.
12
Rovnoměrně rozprostřete nakrájenou zeleninu, kterou lehce pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 15 minut.
13
Nasekejte petrželku společně s koprem.
14
Bylinky přimíchejte do tvarohu a zjemněte lžící olivového oleje.
15
Osolte a dle chuti opepřete.
16
Jakmile je zelenina hotová, tak ji ještě teplou promíchejte s tvarohovým dipem, aby se chutě krásně propojily.