1. home
  2. Recepty
  3. Hovězí burger s pečenými paprikami, kozím sýrem, rukolou a cibulovým jamem

Hovězí burger s pečenými paprikami, kozím sýrem, rukolou a cibulovým jamem


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
První jarní grilovačku s dobrým jídlem zvládnete i ve chvíli, kdy se společné piknikování bohužel odkládá na neurčito. Domácí burger z hovězího se zeleninou a kozím sýrem je famózní a připravil ho pro nás Honza Vorel v loňském roce do letního čísla magazínu Gusto, kdy se zúčastnil soutěže MasterChef Česko.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Bulky
0.8 kg
Hladká mouka
400 ml
Vlažná voda
100 g (rozpuštěné)
České máslo 84 % mléčného tuku
24 g
Sušené droždí
12 g
Třtinový cukr
16 g
Mlýnek mořská sůl
Sezamová semínka

Cibulový jam
0.8 lžíce
Slunečnicový olej lisovaný za studena
40 g
Rajčatový protlak
0.4 ks
Cibule sladká
1.6 lžičky
Mletá paprika
0.8 stroužku
Česnek
0.8 lžíce
Zázvor
0.8 lžíce
Worcestrová omáčka
0.8 lžíce
Sójová omáčka
Mlýnek mořská sůl

Papriky
400 g (žlutá a červená)
Paprika zeleninová
Vinný ocet
Třtinový cukr

Burger
0.8 kg
Hovězí maso mělněné speciál
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Tymián
Čerstvý kozí sýr
Rukola

Příprava

1
Všechny ingredience na bulky smíchejte v kuchyňském robotovi a vypracujte hladké nelepivé těsto.
2
Z něj tvarujte bochánky (každý zhruba 150 g) a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
3
Nechte je 15 minut kynout na plechu, pak je vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova.
4
Hotové bulky posypte sezamovými semínky. Na oleji orestujte rajský protlak.
5
Poté do pánve přidejte nakrájenou cibuli, papriku, česnek a zázvor, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vařit na slabém plamenu zhruba hodinu.
6
Následně směs dochuťte worcesterskou omáčkou, sójovou omáčkou a podle chuti dosolte.
7
Směs nalijte do mixéru a rozmixujte na pyré. Na grilu spalte paprikové lusky, vložte je do plastového sáčku, nechte zapařit a pak je oloupejte a nakrájejte na plátky.
8
V hrnci svařte vinný ocet s cukrem a papriky ve vinném rozvaru marinujte.
9
Nakonec si připravte hovězí burgery. Hovězí mleté maso smíchejte s ostatními surovinami, tvarujte je do placiček (každá zhruba 200 g) a ty připravte na grilu.
10
Podávejte je v upečené bulce spolu s cibulovým jamem, pečenými paprikami, rukolou a kozím sýrem.