1. home
  2. Recepty
  3. Hovězí hamburger

Hovězí hamburger


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Poctivý hamburger z hovězího je hvězdou snad každé grilovačky. A pokud mu nechybí křupavá slanina, salát a skvěle ochucená omáčka, nemůžete zkrátka šlápnout vedle. Na takový se totiž budou stát pořádné fronty! Vyzkoušejte recept od Honzy Punčocháře a rozmazlujte své hosty.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

800 g
Hovězí maso mělněné speciál
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
100 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Rozmarýn
8 ks
Anglická slanina plátky
4 plátky
Salát ledový
Rajčata

Omáčka gribiche
100 g
Okurky cornichons
50 g
Kapary
2 ks (vařená)
Vejce M10 podestýlka
2 lžíce
Majonéza s obsahem vaječného žloutku
Cibule bílá
Hladkolistá petržel
Kerblík
Pažitka
Mlýnek pepř čtyř barev
Mlýnek mořská sůl

Bulky
250 g
Hladká mouka
1 ks
Vejce M10 podestýlka
1 ks
Žloutek
80 g
České máslo 84 % mléčného tuku
Mlýnek mořská sůl
Bílý sezam
1 ks (na potření)
Žloutek

Kvásek
120 ml
Čerstvé plnotučné mléko 3,5% tuku
20 g
Krupicový cukr
20 g
Droždí

Příprava

1
Hovězí maso dejte do misky, osolte a opepřete. Studené máslo nakrájejte na malé kostičky a vmíchejte do masa.
2
Přidejte najemno nasekaný rozmarýn, pepř, trochu soli a všechno propracujte. Utvořte stejně placaté kusy masa.
3
Rozpalte gril a grilujte na stupeň medium cca 3 minuty z každé strany. Opečené burgery odložte odpočívat do tepla. 
4

Postup omáčka gribiche:

Mezitím si připravte omáčku gribiche. Nasekejte najemno cibulku, okurky cornichons, kapary, vejce natvrdo, kerblík a pažitku.
5
Přidejte majonézu a promíchejte se solí a pepřem.
6

Postup domácí bulky:

Předehřejte si mléko na 45 °C, přidejte cukr, droždí a 50 g hladké mouky.
7
Promíchejte a kvásek nechte v teple vzejít. Zbytek mouky prosypte přes síto, přidejte vejce, žloutek, 80 g rozpuštěného másla a sůl.
8
Dejte do hnětacího stroje společně s kváskem a vyhněťte v hladké těsto. Nejlepší je těsto nechat kynout do druhého dne pomalu přikryté v lednici.
9
Poté vyjměte, nechte v teple nakynout. Těsto rozdělte na čtyři porce a vytvořte čtyři stejné bulky.
10
Dejte je na pečicí papír a znovu nechte vykynout. Potřete žloutkem a posypte sezamem. Pečte při 190 °C 18 až 20 minut.
11

Dokončení:

Na gril vraťte burgery, anglickou slaninu a rozpůlené bulky. Mezi grilováním si nakrájejte rajčata a připravte ledový salát.
12
Zeleninu nejdříve ochuťte citronovou šťávou a solí.
13
Do opečené bulky nakonec skládejte omáčku gribiche, ledový salát, maso, křupavou slaninu, rajčata. Na závěr přiklopte horní stranou bulky.