Hovězí po burgundsku


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Hovězí po burgundsku známé také jako bœuf bourguignon je pokrm, který pochází z francouzské kuchyně. Jeho typickou chuť a vůni mu dodává hovězí maso a červené víno. Sice je jeho příprava poměrně dlouhá, ale čekání rozhodně stojí za to. Tuto pochoutku skvěle doplní těstoviny nebo bramborová kaše.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

500 g
Hovězí zadní
3 lžíce
Řepkový olej
100 g
Anglická slanina
2 ks
Mrkev
1 ks
Cibule žlutá
1 stroužek
Česnek balený
70 g
Rajčatový protlak
400 ml
Červené víno
500 ml
Hovězí vývar
1 snítka
Tymián
1 snítka
Rozmarýn
2 ks
Bobkový list
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku

Příprava

1
Hovězí maso nakrájejte na kostky a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. 
2
Do hrnce dejte slaninu a orestujte ji. Přidejte mrkev, cibuli a česnek a vše orestujte. Na závěr vmíchejte rajčatový protlak a nechte ještě chvíli opékat.
3
Přilijte víno a vývar, vložíme zpět maso, osolte a opepřete a přidejte bylinky a bobkový list. 
4
Hrnec s masem (případně pekáček s víkem) dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté pečte 2–3 hodiny. 
5
Jakmile je maso měkké, vyndejte hrnec z trouby a nechte pár minut odpočinout. Maso dejte stranou, omáčku přeceďte a metličkou do ní vmíchejte studené máslo, aby se zahustila.
6
Vraťte maso do omáčky.
7
Hotové maso podávejte s pečenými brambory nebo bramborovou kaší.

Další recepty