Hruškový koláč s marcipánem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Není nic lepšího než šálek horkého čaje nebo kávy a chutný dezert k tomu. Tentokrát je tu od nás inspirace na sváteční dezert je ve znamení hrušek a marcipánu. Tak už na nic nečekejte rozehřejte troubu!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

  • 250 g
    Hladká mouka
  • 170 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 60 g
    Moučkový cukr
  • 1 ks
    Vanilkový cukr
  • 2 ks
    Žloutek
  • 1 lžíce
    Šťáva z citronu
  • 200 g
    Marcipán
  • 3 ks
    Hrušky

Na potření
  • 5 lžic
    Extra jam meruňka
  • 1 lžíce
    Šťáva z citronu
  • 1 lžíce
    Tuzemský rum

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    V míse smíchejte hladkou mouku s vanilkovým i moučkovým cukrem. Přidejte žloutky, citronovou šťávu a nasekané máslo.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Vypracujte těsto a odložte ho na hodinu do ledničky. Těsto rozválejte dokulata a přeneste do formy.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Dno propíchejte vidličkou. Položte přes něj pečicí papír, na který nasypejte suché fazole.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C (horkovzdušná na 160 °C).
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím oloupejte hrušky, vyjměte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Marcipán rozválejte na placku ve velikosti formy.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Předpečený koláč vyndejte z trouby, odstraňte fazole, vyložte plackou marcipánu, kterou propíchejte vidličkou, aby šťáva z hrušek protekla do těsta.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Marcipánovou vrstvu poklaďte plátky hrušek a dejte péct (teplotu snižte na 170 °C).
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    V hrníčku si smíchejte meruňkový džem s citronovou šťávou a rumem.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Po 20 minutách koláč vyndejte z trouby a potřete ho připravenou směsí.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Ponechte dalších 15 minut v troubě a po vychladnutí servírujte.

Další recepty