1. home
  2. Recepty
  3. Husí kaldoun

Husí kaldoun


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Recepty z masa
Připravte si doma klasickou polévku, bez které by husí hody zkrátka nebyly kompletní. Husí kaldoun podle Honzy Punčocháře vám jistě bude chutnat. Podle receptu uvaříte 10 porcí.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Vývar
1 kg
Husí skelety a krky
Sůl
1 ks
Cibule bílá
150 g
Kořenová zelenina
2 snítky
Libeček
Bobkový list
Nové koření
Celý pepř
2 snítky
Hladkolistá petržel
500 g
Vnitřnosti

Zavářka
2 ks
Cibule bílá
150 g
České máslo 84 % mléčného tuku
400 g
Kořenová zelenina
300 ml
Bílé víno
300 ml
Smetana
Sůl
Pepř
1 ks
Citrón
60 g
Hladkolistá petržel

Knedlíčky
200 g
Husí játra
Česnek balený
20 g
Sušená majoránka
1 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
Sůl
Pepř
Strouhanka

Nudle
300 g
Polohrubá mouka
3 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
Sůl
Hrubá mouka

Příprava

1
Husí skelety omyjte, osušte a nasekejte na menší kusy.
2
Troubu rozehřejte na 220 °C, skelety jemně osolte a 20 minut pečte dozlatova. Upečené skelety vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, nechte dojít k varu, vařte 2 minuty a postupně sbírejte pěnu, která se bude dělat na povrchu vývaru.
3
Potom plamen zmírněte na minimum, vložte rozpůlenou cibuli, na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, libeček, divoké koření, hladkolistou petržel a vývar táhněte 3 hodiny.
4
Potom do vývaru vložte řádně omyté vnitřnosti a táhněte další hodinu. Následně vývar přeceďte přes síto, zredukujte na potřebnou sílu a dochuťte solí.
5
Na knedlíčky rozmixujte játra, vmíchejte rozdrcený česnek, majoránku, vejce, sůl, pepř a postupně přidávejte strouhanku tak, aby bylo možné knedlíčky tvarovat. Rukama vyválejte stejně velké knedlíčky a odložte je.
6
Z polohrubé mouky, vajec a soli vytvořte husté, hladké těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte hodinu odpočinout v ledničce.
7
Na pomoučněném vále vyválejte tenký plát, nakrájejte ho na širší pruhy, nechte zaschnout alespoň 30 minut a následně nožem krájejte tenké nudličky.
8
Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na másle, přidejte oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu a zarestujte.
9
Zalijte bílým vínem, nechte vyvařit, přidejte vývar, nakrájené vnitřnosti a obranné skelety, syrové knedlíčky a zavařte.
10
Dále do polévky vložte nudličky, 2 minuty povařte a na závěr polévku zjemněte smetanou, dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu dle chuti a posypte nasekanou petrželkou.