1. home
  2. Recepty
  3. Jarní závitky se „sladkokyselým“ tofu a tahini omáčkou s kari

Jarní závitky se „sladkokyselým“ tofu a tahini omáčkou s kari


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Zeleninová jídla
  • Vegetarián
  • Bezmasá jídla
Dejte si na jaře skvělou pochoutku inspirovanou dalekou Asií. Jarní závitky s tofu jsou plné zeleniny a dodají vám plno energie pro boj proti jarní únavě. Tak už na nic nečekejte a pusťte se do vaření a rolování.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

150 g
Tofu
2 lžíce
Kukuřičný škrob
Sůl
Pepř

Smažení
Extra panenský olivový olej
3 lžíce
Sójová omáčka
1 lžíce
Šťáva z limetky
1 lžička
Med květový
0.5 lžička
Koriandrový prášek
0.25 lžička
Kukuřičný škrob

Na závitky
1 ks
Mladá mrkev
0.5 ks
Okurka salátová
0.5 ks
Červené zelí
7 ks
Ředkvičky
Koriandr
Čerstvá máta
Výhonky řeřichy
10 ks
Rýžový papír

Omáčka
2 lžíce
Tahini
1 lžíce
Citrónová šťáva
3 lžíce
Voda
0.5 lžička
Kari koření
1 stroužek
Česnek
1 lžička
Javorový sirup BILLA Naše BIO
1 špetka
Mleté chilli

Příprava

1
Tofu nakrájejte na centimetrové plátky a každý z obou stan osušte papírovou utěrkou. Po délce nakrájejte tyto plátky na hranolky. Znovu přiložte na tofu papírovou utěrku, aby se vám tekutinu podařilo dobře odstranit. 
2
V misce nebo talíři promíchejte škrob se špetkou soli a pepře. Hranolky z tofu ze všech stran opatrně ve směsi obalte. V pánvi rozehřejte asi 2 lžíce oleje a tofu ze všech stran opékejte dozlatova.
3
V mističce promíchejte sójovou omáčku, limetkovou šťávu, med, sušený koriandr a škrob a opečené tofu na pánvi zalijte. Pánví pohybujte tak, aby se v omáčce tofu obalovalo, anebo jej opatrně obracejte. Když je omáčka zredukovaná a tofu potažené omáčkou, pánev odstavte z plotny. 
4
Mrkev nakrájejte na slabé hranolky dlouhé asi 7 cm. Stejně tak nakrájejte i okurku, ale tu ideálně zbavte vodnatého středu se semínky. Zelí nakrouhejte na tenké nudličky a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. 
5
Rýžový papír máčejte v teplé vodě. Když změkne, rozprostřete si ho opatrně na pracovní podložku. Doprostřed rozložte do řádku (dlouhého asi 8 cm) nakrájené ředkvičky, zelí, tofu, mrkev a ředkvičky a bylinky. Výborná je kombinace koriandru a máty anebo koriandru a řeřichy. Boční strany ohněte směrem doprostřed a odspoda stáčejte papír do závitku. Dejte stranou.
6
K závitkům připravte omáčku k namáčení. Ingredience prošlehejte nebo promixujte do hladké konzistence. Ihned podávejte.

Další recepty