Pečené jehněčí kotlety s hráškem, šalvějí a brokolicí


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Dobrota, kterou rozhodně musíte vyzkoušet. Jehněčí kotlety se šalvějí jsou skvělou jarní pochoutkou, kterou musíte vyzkoušet. Příprava je sice trochu náročnější, ale s naším receptem ji určitě zvládnete.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

8 ks
Jehněčí kotlety
16 ks
Brambory Grenaille
1 balení
Divoká brokolice
200 g
Mražený hrášek
1 balení
Císařský hrášek
1 balení
Zelený chřest
100 g
Mražená kukuřice
1 balení
Baby kukuřičky
100 g
Baby mrkvičky
50 g
Čerstvá šalvěj
120 g
České máslo 84 % mléčného tuku
1 ks
Citrónová šťáva
3 lžíce
Olej
Sůl
Pepř

Příprava

1
Brambory dobře omyjte, zalijte vodou, osolte a vařte 15–20 minut doměkka. Společně s bramborami dejte vařit mírně osolenou vodu na přípravu zeleniny.
2
Troubu předehřejte na 180 °C. Pár lístků šalvěje omyjte a nasekejte nadrobno. Jehněčí kotlety zbavte případných blan, osolte, opepřete a společně se dvěma lžícemi oleje do nich vetřete nasekanou šalvěj. Nechte odpočívat při pokojové teplotě.
3
Veškerou čerstvou zeleninu umyjte. Připravte si mísu s ledovou vodou na zchlazení uvařené zeleniny.
4
Do mírně osolené vroucí vody opatrně vložte brokolici a nechte 5 minut blanšírovat. Poté ji pomocí cedníku vyndejte a okamžitě ponořte do ledové vody, zchlaďte a odložte na papírovou utěrku. Stejný postup opakujte i s chřestem, císařským hráškem, baby kukuřičkami a mrkvičkami. Mražený hrášek a kukuřici vytáhněte z mrazničky a nechte povolit.
5
Ve větší pánvi rozehřejte jednu lžíci oleje a opečte na ní připravené kotlety ze všech stran, aby se maso zatáhlo.
6
Blanšírovanou brokolici, mrkev, kukuřičky, císařský hrášek a chřest dejte společně s povoleným hráškem a kukuřicí do pekáče a navrch položte všechny opečené kotlety.
7
Máslo nakrájejte na kostičky, posypte jimi maso se zeleninou, přidejte zbylé lístky šalvěje a dejte péct do trouby na 15 minut. Přibližně po 10 minutách přidejte do pekáčku uvařené grenaille, zvyšte teplotu na 190 °C a pečte vše dohromady zbývajících 5 minut.
8
Poté pekáček vyjměte a maso se zeleninou pokapejte šťávou z citronu.
9
Hotové kotlety podávejte s pečenými bramborami a zeleninou přelité výpekem z pekáčku.

Další recepty