1. home
  2. Recepty
  3. Krémová polévka ze zelených fazolek a hrášku

Krémová polévka ze zelených fazolek a hrášku


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
  • Zeleninová jídla
Podlouhlá zelenina se snadno rozpoznatelným tvarem je vítaným hostem na letních tabulích, nejčastěji je přidávána ke steakům či rybám. To však neznamená, že z nich nelze uvařit chutnou polévku. Fazolky i hrášek jsou zkrátka dvě ingredience k nezaplacení.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Cibule žlutá
2 stroužek
Česnek
1 ks
Brambory A
150 g
Mladá mrkev
2 lžíce
Olivový olej extra panenský
500 g
Fazolové lusky, celé
500 g (nebo čerstvý vyloupaný)
Hrášek jemný v mírně slaném nálevu
700 ml
Zeleninový vývar
Mlýnek mořská sůl
2 lžíce
Nasekaná petržel
1 lžíce
Citrónová šťáva z koncentrátu

Příprava

1
Cibuli a česnek očistěte a nasekejte, bramboru a karotku oloupejte.
2
V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte cibuli a česnek, za občasného míchání je zlehka opečte.
3
Po 5 minutách přidejte zelené fazolky, hrášek a mrkev nakrájenou na plátky spolu s bramborem nakrájeným na kostičky.
4
Vše zalijte zeleninovým vývarem. Osolte a vařte na mírném ohni asi 15 minut do změknutí zeleniny.
5
Polévku stáhněte z ohně, část zeleniny vyjměte na talír a zbývající polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
6
Zeleninu vraťte zpátky do hrnce, přidejte petrželku a lžíci citrónové šťávy.
7
Zamíchejte a podávejte.