1. home
  2. recepty
  3. Křupavé lososové rybí prsty

Křupavé lososové rybí prsty


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Rybí prsty jsou oblíbenou pochoutkou u dětí i dospělých. My jsme je tentokrát připravili z lososa a přidali k nim parmazánové hranolky a okurkovo-rajčatový salát s kefírem. Všechno můžete péct najednou v troubě a hotovo budete mít během chvíle.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Na rybu
800 g
Chlazený losos
Sůl

Na obalení
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
110 ml
Čerstvé mléko plnotučné
1 lžička
Mletá paprika
2 špetka
Sušený česnek
2 špetka
Sůl
100 g
Panko strouhanka
100 g
Kukuřičná strouhanka
110 g
Parmigiano reggiano, strouhaný sýr
2 špetka
Sušený česnek
Řepkový olej

Hranolky
1 kg
Brambory A
2 lžička
Mletá paprika
2 lžička
Sušený česnek
Sůl
Řepkový olej
Parmigiano reggiano, strouhaný sýr

Příprava

1
Lososa zbavte kůže, nakrájejte na silné proužky/hranoly a osolte.
2
Připravte si dvě větší misky – v jedné společně rozšlehejte vejce s mlékem nebo smetanou, kořením a solí.
3
Ve druhé míse smíchejte strouhanku, najemno nastrouhaný sýr a případně i česnek.
4
Dále si připravte plech, který potřete tenkou vrstvou oleje nebo jej vyložte pečicím papírem.
5
Jednotlivé kousky lososa nejprve obalte v tekuté směsi z vejce a mléka/smetany a poté v ochucené strouhance. Obalení můžete opakovat pro silnější a křupavější krustu.
6
Takto pokračujte se všemi kousky lososa a obalené kousky ryby pokládejte na plech.
7
Pečte v troubě předehřáté na 190 °C po dobu 20–30 minut, dokud nebudou jednotlivé kousky krásně zlatavé a křupavé.
8
Lososové rybí prsty můžete podávat s domácími, v troubě pečenými, hranolky, bramborovou kaší nebo si je třeba zabalit se zeleninou a dipem do tortilly.
9
Další možností je osvěžující salát z okurky, rajčat, pažitky a kefíru.
10

POSTUP NA HRANOLKY

Brambory oloupejte a omyjte a nakrájejte na středně silné, stejně velké hranolky.
11
Nakrájené hranolky dejte ideálně na 30 minut do studené vody. Pokud nechcete čekat, předvařte hranolky ve vroucí vodě po dobu 3 minut. Tímto krokem se zbavíte přebytečného škrobu v bramborách.
12
Pokud jste hranolky vařili, následně je zchlaďte pod studenou tekoucí vodu. Chlazení může trvat 1 minutu. Brambory by se zbytkovým teplem dále „vařily“, což by nebylo žádoucí pro požadovaný výsledek.
13

Dalším důležitým bodem pro co nejlepší výsledek je dostatečně předehřátá trouba –

předehřejte ji na 200 °C.

14
Brambory důkladně osušte papírovou utěrkou a promíchejte s olejem, červenou paprikou a sušeným česnekem. Přidat můžete i třeba drcený kmín nebo bylinky jako je rozmarýn.
15
Na plech vyložený pečicím papírem dejte okořeněné brambory a rovnoměrně rozmístěte. Hranolky se nesmí překrývat!
16
Pečte 20 minut, poté hranolky promíchejte.
17
Pečte dalších asi 10 minut, hranolky by měly již začínat chytat krásnou barvu.
18
Na posledních 5 minut zvyšte teplotu na 250 °C. V tuto chvíli můžete také přidat k hranolkům hrst parmazánu a promíchat.
19
 Nakonec dochuťte solí. Ihned podávejte.

Další recepty