1. home
  2. Recepty
  3. Masové kuličky s houbami a zeleninou

Masové kuličky s houbami a zeleninou


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
Recept na masové kuličky je velice populární v severských státech. Už jste je někdy ochutnali? My pro vás máme spojení masa, zeleniny a hub, kterému jen těžko odoláte. Hotové kuličky nemusíte podávat pouze s kaší nebo smetanovou omáčkou. Výtečné jsou s brokolicí a jogurtovým dipem.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks (nastrouhaná najemno)
Mrkev
1 ks (nastrouhaná najemno)
Cuketa
1 ks (nakrájená nadrobno)
Cibule žlutá
1 stroužek (nakrájený nadrobno)
Česnek
150 g
Lesní houby
500 g
Mělněné maso směs
1 hrst
Strouhanka
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 snítka
Hladkolistá petržel
1 kg
Brokolice
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
1 lžíce
Přepuštěné máslo
2 hrnky
Basmati rýže dlouhozrnná
Jogurt bílý
Čerstvé bylinky

Příprava

1
Všechnu zeleninu a houby očistěte. Houbám oddělte nožičky, využijete je ve frittatě. Hlavičky nakrájejte nadrobno.
2
Do rozehřátého přepuštěného másla vložte cibuli, česnek a restujte.
3
Přidejte mrkev, cuketu a restujte, dokud se voda z cukety téměř nevypaří. Ke konci přidejte houby, promíchejte, zarestujte a hotovou směs nechte vychladnout.
4
Mezitím smíchejte mělněné/mleté maso, strouhanku, vajíčka a petrželku nasekanou najemno. Přidejte vychladlou směs, osolte, opepřete dle chuti a dobře prohněťte rukama.
5
Tvarujte malé kuličky velikosti vlašského ořechu, které skládejte vedle sebe do pekáčku. Lehce je podlijte a pečte nejprve 5 minut na 220 °C.
6
Poté snižte teplotu na 170 °C a pečte ještě přibližně 10 minut. Brokolici důkladně opláchněte, odřízněte stonek a uchovejte pro recept na salát.
7
Zbytek rozdělte na malé růžičky. V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, vložte do ní růžičky brokolice a vařte 3–4 minuty.
8
Poté je vyjměte, vložte do ledové vody a nechte v ní, dokud úplně nevychladnou.
9
Do bílého jogurtu přidejte nasekané bylinky a dochuťte solí a pepřem.
10
Rýži uvařte dle návodu. Kuličky podávejte přelité jogurtovým dipem, společně s blanšírovanou brokolicí a rýží.

Další recepty