1. home
  2. Recepty
  3. Pastýřský koláč

Pastýřský koláč


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Recepty z masa
Šťavnatá směs mletého masa, zapečená se sýrovou bramborovou kaší. Přesně to je pastýřský koláč, který původně vznikl v Anglii jako pokrm připravovaný ze zbytků. Vy si ho však doma klidně připravte z čerstvých surovin. My jsme použili hovězí mleté maso, ale vyzkoušet můžete i mleté jehněčí maso.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

600 g
Hovězí mleté maso
1 ks
Cibule žlutá
400 g
Pasírovaná rajčata classic
2 stroužky
Česnek balený
Sůl
Pepř
Koření na mleté maso
1 hrst
Čerstvé bylinky
900 g
Brambory A
2 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
0.5 hrnku
Čerstvé mléko plnotučné
40 g
Parmezán

Příprava

1
Nejprve si nakrájejte cibuli najemno a zpěňte ji na rozpálené pánvi s trochou oleje.
2
Přidejte i očištěnou a nakrájenou mrkev nadrobno a zarestujte. Připravte ingredience na dochucení, tedy koření na mletá masa, sůl a zelené bylinky, které zbavte tvrdých stonků a nasekejte nadrobno.
3
Do pánve dejte mleté maso, zarestujte, přidejte část nasekaných bylinek, prolisovaný česnek a opět promíchejte.
4
Vzápětí přidejte krájená rajčata z plechovky, sůl, pepř, promíchejte, přikryjte poklicí, nechte přijít k varu, poté stáhněte plamen a nechte probublávat cca 40–50 minut, duste do změknutí masa a zhoustnutí omáčky.
5
Mezitím dejte vařit vodu do hrnce, oloupejte a nakrájejte brambory na malé kostky. Vařte se solí a špetkou kmínu doměkka.
6
Uvařené brambory slijte, vraťte na vypnutou plotýnku, zalijte mlékem, přidejte plátky másla, přikryjte a nechte 5 minut stát.
7
Poté rozšťouchejte mačkadlem na brambory. Rozmačkané brambory krátce prošlehejte a přimíchejte i nastrouhaný parmezán. Bramborovou kaši ochutnejte, případně dosolte.
8
Zapněte troubu na 175 °C. Do máslem vymazaného pekáče navrstvěte masovou směs, poklaďte nakrájenými čerstvými rajčaty a posypte zbytkem nasekaných bylinek.
9
Na masovou směs navrstvěte bramborovou kaši. Dle libosti můžete zahladit lžicí, vytvořit vlnky vidličkou či nastříkat pomocí sáčku se zdobící špičkou. Jakmile máte navrstvenou bramborovou kaši, vložte do trouby a pečte dozlatova, pastýřský koláč je upečený za cca 20 minut.

Další recepty