1. home
  2. Recepty
  3. Pečený salát se ztraceným vejcem

Pečený salát se ztraceným vejcem


Připraveno za
30 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Saláty
Dopřát si misku salátu v zimě? Za nás rozhodně! Stačí vybrat vhodné suroviny, které se na jeho přípravu hodí. My tentokrát sáhli po kořenové klasice, kterou jsme doplnili zdravými klíčky, cizrnou, křupavou slaninou a ztraceným vejcem. A výsledek je pastvou nejen pro oči. Vyzkoušejte náš pečený zimní salát.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

600 g
Brambory Grenaille
250 g
Mrkev
200 g
Syrová řepa
200 g
Anglická slanina
1 konzerva
Cizrna v nálevu
4 stroužky
Česnek
1 hrst
Tymián
125 g
Lístky červené řepy
1 hrst
Klíčky červeného zelí
4 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
1 lžíce
Ocet
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Zálivka
150 ml
Farmářský jogurt bílý
2 lžičky
Hořčice plnotučná
1 lžíce
Olivový olej extra panenský
1 lžíce
Šťáva z citronu
3 stroužky
Česnek
3 snítky
Tymián
0.5 lžičky
Mlýnek pepř čtyř barev
0.5 lžičky
Mlýnek mořská sůl

Příprava

1
Předehřejte troubu na 190–200 °C horkovzduch s horním grilem a připravte si velký plech. Zeleninu důkladně očistěte. Brambory rozkrájte podélně na čtvrtiny, mrkev a řepu nakrájejte na klínky.
2
Ještě než slaninu nakrájíte na tenčí nudličky, vymažte jejím tukem plech. Nakrájenou zeleninu spolu se slaninou na nudličky dejte na připravený plech. Z cizrny slijte nálev a v sítku propláchněte studenou vodou.
3
Oberte čerstvý tymián o lístky tak, aby nezůstaly dřevnaté stonky. Česnek oloupejte a stroužky nakrájejte na velmi tenké plátky. Vše přidejte na plech, zlehka opepřete, jemně zaprašte solí a nechte péct cca 20–30 minut (záleží na konkrétní troubě).
4
Během pečení alespoň dvakrát zeleninu promíchejte špachtlí, aby tuk ze slaniny obalil celou směs.
5
Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte jogurt, hořčici, olivový olej, čerstvě vymačkanou šťávu z citronu, utřený česnek se solí, pepř a důkladně obraný tymián. Promíchejte a zatím schovejte do chladu.
6
Než se směs dopeče, stihnete si připravit i ztracené vejce. Do menšího kastrůlku dejte vodu a přilijte ocet (přibližně lžička octa na 0,5 l).
7
Přiveďte ji téměř k varu (začnou se objevovat bublinky), množství vody by mělo být cca dvakrát vyšší než je výška vejce. Teplota vody je důležitá, pokud bude studenější, bílek se bude trhat.
8
Vejce rozklepněte do malého šálku. V kastrůlku vytvořte vařečkou mírný vír a do jeho středu plynule a opatrně vlijte vejce. Vařte při mírném plameni 3 až 4 minuty.
9
Následně vejce opatrně vyndejte naběračkou na knedlíky nebo malým sítkem, okapejte a ihned podávejte, v opačném případě přendejte vejce do studené vody, abyste zastavili proces varu.
10
Jakmile je zelenina s cizrnou opečená a chytá zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a zeleninu přesypte do velké mísy.
11
V ní ji ještě opatrně promíchejte s čerstvými listy červené řepy, které krásně povolí a spojí se se zeleninou. Nezapomeňte také na závěr přimíchat klíčky červeného zelí.
12
Servírujte teplé spolu s vychlazenou zálivkou, který si každý zamíchá dle chuti. Na každý talíř přidejte také hotové ztracené vejce.