1. home
  2. Recepty
  3. Perníčky na poslední chvíli

Perníčky na poslední chvíli


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Dezerty a moučníky
  • Vegetarián
  • Těsta a pečení
  • Sezónní recepty
Znáte to, před svátky není moc času na pečení, někdo ho nemá skoro vůbec. Ale co když milujete perníčky a Vánoce jsou za dveřmi? Většinou potřebují trochu času na uležení, ale s naším receptem jsou měkké opravdu hned! Z ingrediencí na 4 porce upečete cca 30 perníčků.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

260 g
Hladká mouka
160 g
Med květový
70 g
České máslo 84 % mléčného tuku
2 ks
Čerstvá BIO vejce 6 ks M
2.5 lžičky
Perníkové koření
2 lžičky
Kakao
3 g
Kypřicí prášek do pečiva
1 špetka
Sůl

Bílková poleva
1 ks
Bílek
200 g
Moučkový cukr
1 lžička
Šťáva z citronu

Příprava

1
Všechny suché ingredience smíchejte dohromady.
2
Máslo rozpusťte spolu s medem v misce nad vodní lázní a prošlehejte. Směs by měla být teplá, ale ne horká.
3
Obě směsi spojte dohromady, přidejte vejce a pořádně promíchejte do lehce lepivého těsta.
4
Zakryjte fólií a dejte na hodinu odležet do lednice. Hotové těsto přendejte na pomoučený vál, krátce prohněťte a rozválejte na plát silný asi půl centimetru. Ten se vám na vál nesmí přilepit, jinak se bude s těstem špatně pracovat. Postupně vykrajujte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do trouby předehřáté na 170 °C  a pečte 8 minut, větší kousky klidně i 10 minut.
5

POSTUP BÍLKOVÁ POLEVA

Moučkový cukr přesejte minimálně dvakrát přes jemné sítko.
6
Přidejte vaječný bílek, lžičku citronové šťávy a šlehejte 5–10 minut, dokud vám nevznikne hladká a kompaktní poleva.
7
Pokud stále nemá potřebnou konzistenci, můžete přidat trošku prosátého cukru. Správnou hustotu polevy zkontrolujte obyčejným párátkem.
8
Namočte ho do polevy a tu pak kápněte na perníček. Pokud se poleva neroztéká a drží tvar, je hotová.
9
Zdobené perníčky uschovejte v krabičce, aby neztvrdly.

Další recepty