Salát s grepem a pečenou řepou


Připraveno za
120 min
Náročnost

Kategorie
  • Předkrmy
  • Saláty
  • Vegetarián
Svěží, krásně barevný a hlavně velmi chutný! Takový je tento recept na zimní salát s grepem, voňavou pečenou řepou a aromatickým kozím sýrem. Je zkrátka jasné, že saláty nejsou výsadou letních měsíců!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Salát
500 g
Řepa červená
1 ks
Grapefruit
300 g
Čerstvý kozí sýr
125 g
Baby špenát
2 ks
Salát little gem
Čerstvý kopr

Dresink
3 lžíce
Jablečný ocet
3 lžíce
Javorový sirup grade C
2 lžíce
Olivový olej extra panenský
Sůl

Karamelizované ořechy
Vlašské ořechy - jádra
2 lžíce
Javorový sirup grade C
Sůl

Příprava

1
Nejprve si upečte řepu. Zabalte ji do alobalu (celou, neoškrábanou, ale omytou) a pečte na 210 °C doměkka, což podle velikosti řepy může trvat 45–90 minut.
2
Hotovou řepu nechte vychladnout.
3
Připravte si dresink smícháním octa, javorového sirupu, oleje a soli. Ořechy orestujte na pánvi dozlatova. Pokud je třeba, někde venku nebo ve vaně, vyfoukejte slupky, které se uvolnily. To se týká jen vlašských ořechů.
4
Dokud jsou ořechy i pánev ještě horké, přilijte javorový sirup a rychle ořechy promíchejte tak, aby se obalily sirupem. Hodí se, když umíte pánví trochu prohodit. Přidejte případně ještě špetku soli, nebo i jiného hodícího se koření a ještě pár minut nechte při středním výkonu na pánvi, aby se odpařila případná tekutina.
5
Hotové ořechy přesuňte na list pečicího papíru a jakmile vychladnou, můžete ochutnávat.
6
Teď už jen zbývá připravit mísu nebo přímo talíře se salátem a špenátem, vyloupat měsíčky grepu nebo klidně pomela, zasypat nakrájenou pečenou řepou a doplnit o nalámaný kozí sýr, karamelizované ořechy a čerstvý kopr.
7
Vše na závěr zalijte dresinkem.