1. home
  2. recepty
  3. Salát s řepou, fetou a pomerančem

Salát s řepou, fetou a pomerančem


Připraveno za
60 min
Náročnost

Kategorie
  • Saláty
  • Vegetarián
Chcete si po svátečním hodování doplnit vitaminy a začít s trochu odlehčenějším jídelníčkem? Pak jsme se vám přesně trefili do chuti. Nutriční specialistka Tereza Havlínová pro nás připravila recept na salát se zdravou řepou, pomerančem a sýrem feta – vhodný pro lehký start do nového roku. Vyzkoušejte!

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Salát
4 ks
Syrová řepa
1.5 lžíce
Olivový olej extra panenský
1 ks
Červená cibule
125 g
Salát de luxe
100 g
Feta
20 g
Směs jader ořechů
10 g
Dýňová semínka
1 ks
Pomeranče
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev
Čerstvá máta
Rozmarýn

Dresink
3 lžíce
Olivový olej extra panenský
3 lžíce
Šťáva z pomeranče
1 lžička
Dijonská hořčice
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1
Troubu předehřejte na 200 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na stejně velké klínky.
2
Osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
3
Podle chuti přidejte rozmarýn nebo tymián, zabalte do alobalu a pečte 30–40 minut.
4
Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na klínky a na posledních 10 minut přidejte k řepě.
5
Ostrým nožem zkuste, zda jsou řepa i cibule upečené. Pokud ano, nechte vychladnout.
6
Do talířů rozprostřete salát, přidejte mátu, cibuli a zamíchejte.
7
Přidejte řepu, rozdrobte fetu a posypte nasekanými ořechy.
8
Přisypte dílky pomeranče a dýňová semínka.
9
Na dresink smíchejte šťávu z pomeranče a dijonskou hořčici.
10
Vmíchejte olivový olej, přidejte špetku soli a pepře.
11
Dresink můžete přimíchat rovnou k salátu, případně ho nechat v mističce na stole.