Slaný trhací chlebíček


Připraveno za
70 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Večeře
  • Slané recepty
  • Sezónní recepty
Už jste slyšeli o hitu poslední doby – trhacím chlebíčku? Naplnit ho můžete svými oblíbenými náplněmi, a pak už jen trhat a trhat. Náš chlebíček je obdobou populárního monkey bread, který bývá často připravován ve sladké verzi.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Těsto
  • 400 g
    Hladká mouka
  • 250 ml
    Čerstvé mléko plnotučné
  • 1 balení
    Sušené droždí
  • 50 g
    České máslo 84 % mléčného tuku
  • 2 ks
    Žloutek
  • 1 lžička
    Krystalový cukr
  • 1 špetka
    Sůl

Náplň
  • 200 g
    Bločky sýra (čedar, eidam, gouda, ementál)
  • 250 g
    Oravská slanina
  • 3 lžíce
    Bazalkové pesto

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Do mísy odvažte mouku, po okrajích osolte. Nasypte sušené droždí, špetku cukru, přilijte vlažné
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    mléko, promíchejte. Přidejte 2 žloutky a rozpuštěné máslo nebo olivový olej. Vymiste hladké
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    těsto (v robotu, domácí pekárně nebo ručně), pokud by se těsto příliš lepilo, přidejte trošku
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    mouky navíc. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 90 minut.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím si nakrájejte slaninu na kostky a opečte na pánvi.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Vykynuté těsto rozválejte na podsypaném válu na obdélník cca 30x50 cm. Náplň zvolte dle
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    chuti. Například můžete celou plochu potřít pestem, posypat nastrouhaným cheddarem a na kostky nakrájenou opečenou slaninou.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Následně plát nožem rozřežte na 5 stejně širokých pruhů, ty naskládejte na sebe, vznikne jeden 5 patrový pruh. Ten rozřežte na 6 stejných obdélníků a nastojato za sebe naskládejte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na chlebíček.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Přikryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 40 minut odpočívat, poté potřete zbylým rozpuštěným máslem (s česnekem, s bylinkami, …), vložte do vyhřáté trouby na 175 °C a pečte cca 35 minut. Pokud získá požadovanou zlatavou barvu příliš brzy během pečení, přikryjte alobalem a dopečte.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Upečený chlebíček po chvíli vyklopte na mřížku, nechte lehce vychladnout a ihned podávejte. Chlebík se „trhá“, tedy odděluje po jednotlivých částech.

Další recepty