1. home
  2. Recepty
  3. Sváteční pečená kachna podle Honzy Punčocháře

Sváteční pečená kachna podle Honzy Punčocháře


Připraveno za
80 min
Náročnost

Kategorie
  • Hlavní jídla
  • Recepty z masa
  • Sezónní recepty
Vánoční svátky se vždy nesou v duchu kvalitního jídla. Ať už máme na mysli kapra, řízky, bramborový salát nebo cukroví. Jen o těchto stálicích to ale není, třeba na svatého Štěpána bývala vždy tradičně servírována pernatá drůbež, tedy například i kachna. Co ji letos zkusit podle osvědčeného receptu od Honzy Punčocháře? Se zelím na bílém víně, sladkými jablky a voňavým kořením.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

1 ks
Kachna
500 g
Mořská sůl hrubozrnná
5 l (studené) + na podlití
Voda
2 ks (menší)
Jablka červená
2 ks (menší)
Červená cibule
8 ks
Celý hřebíček
1 ks
Badyán
1 svitek
Skořice

Zelí na víně
80 g (nebo olej)
Vepřové sádlo škvařené
150 g
Cibule žlutá
100 g
Uzená krkovička bez kosti
100 ml
Bílý vinný ocet
500 g
Zelí
80 g
Třtinový cukr
Mlýnek mořská sůl
1 ks
Badyán
1 svitek
Skořice
200 ml
Bílé víno (ryzlink)
70 g
Polohrubá mouka
100 ml
Smetana ke šlehání 33%

Karamelizovaná jablka
Slunečnicový olej s vitaminem D
1 ks
Jablka červená
1 lžíce
Třtinový cukr very dark
Badyán
Skořice

Příprava

1

Postup kachna:

Sůl rozpusťte ve studené vodě a do vzniklého láku ponořte celou kachnu. Ideálně den předem, aby se marinovala min. 7 hodin.
2
Jakmile je kachna připravená, nakrájejte jablka a cibuli na měsíčky.
3
Do cibule zapíchněte všechen hřebíček a spolu s badyánem, skořicí a jablky vše napěchujte do kachny.
4
Tu poté dejte do pekáče a podlijte vodou. Pečte při 180 °C 90 minut.
5
Jakmile je kachna měkká, nastavte troubu na 210 °C a ještě 30 minut pečte dokřupava.
6

Postup zelí na víně:

Zelí nejprve očistěte a nakrájejte na mandolíně (nebo nožem) na tenké nudličky.
7
Na sádle nebo oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a poté přidejte na kostičky nakrájené uzené maso.
8
Přilijte ocet a nechte jej vypařit. Následně přisypte zelí, cukr, sůl, koření a zalijte bílým vínem.
9
Přiklopené duste doměkka asi 30 minut. Poté zelí zaprašte moukou a vařte ještě 15 minut.
10
Na závěr zjemněte smetanou.
11

Postup karamelizovaná jablka:

Jablko nakrájejte na měsíčky a opékejte v rendlíku s kapkou oleje.
12
Zasypte cukrem, který nechte zkaramelizovat.
13
Následně přidejte koření a krátce orestujte.