1. home
  2. Recepty
  3. Sváteční vývar s játrovými knedlíčky a vánočními hvězdičkami

Sváteční vývar s játrovými knedlíčky a vánočními hvězdičkami


Připraveno za
90 min
Náročnost

Kategorie
  • Polévky
Tradiční knedlíčkovou polévku jistě znáte, ale napadlo vás někdy, že ji můžete připravit v trochu více svátečním kabátku? Recept na tu naši, s originálními hvězdičkami, můžete vyzkoušet ještě dnes.

Suroviny

Suroviny na
 
porce

Vývar
1.6 kg
Hovězí žebra
2 ks
Mrkev
120 g
Celer s natí
1 ks
Cibule žlutá
1 ks
Rajčata
5 kuliček
Nové koření
5 kuliček
Celý pepř
1 hvězdička
Badyán
2 ks
Bobkový list
3 lžíce
Slunečnicový olej s vitaminem D
1 lžíce
Hladkolistá petržel
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Hvězdičky do polévky
50 g
Hladká mouka
50 g
Hrubá mouka
0.5 lžičky
Mlýnek mořská sůl
4 ks
Žloutek
1 lžíce
Olej

Játrové knedlíčky
470 g
Krůtí játra
1 lžíce
České máslo 84 % mléčného tuku
1 lžíce
Slunečnicový olej s vitaminem D
1 ks
Cibule žlutá
0.5 lžičky
Mletý kmín
4 lžičky
Majoránka
3 lžíce
Strouhanka
3 stroužky
Česnek balený
Mlýnek mořská sůl
Mlýnek pepř čtyř barev

Příprava

1

Postup vývar:

Hovězí žebra osolte a opepřete ze všech stran. Na pánvi rozehřejte olej a maso i kosti zprudka opečte.
2
Mrkev a celer očistěte a také opečte dohněda. Cibuli jen zbavte spodní části, překrojte ji napůl a orestujte ve stejné pánvi dotmava.
3
Pečená žebra s restovanou zeleninou vložte do hrnce a přihoďte rajče, které rozkrojte a vymačkejte z něj šťávu.
4
Osolte a zalijte vodou tak, aby se kosti dotýkaly hladiny. Přiveďte k varu, opatrně stáhněte pěnu a přisypte koření a bobkové listy.
5
Poté ztlumte a táhněte nejlépe 8 hodin. V průběhu varu vývar kontrolujte a přiměřeně dolévejte vodou.
6
Jakmile je hotový, přeceďte ho přes bavlněnou utěrku a dochuťte solí, pepřem a petrželkou.
7

Postup hvězdičky do polévky:

Hladkou a hrubou mouku smíchejte se solí a žloutky. Postupně vypracujte tuhé těsto.
8
Pokud by se drolilo, přidejte kapku vody. Vyválejte ho na co nejtenčí plát a vykrajujte hvězdičky.
9
Poté je vařte v rendlíku v osolené vodě 5 až 12 minut, záleží na velikosti.
10
Jakmile jsou hotové, zchlaďte je ve studené vodě, sceďte a promastěte olejem.
11

Postup játrové knedlíčky:

Krůtí játra nejprve očistěte od blan. Do pánve přidejte máslo a olej.
12
Cibuli nakrájejte na kostičky, přihoďte do pánve a restujte lehce dozlatova.
13
Celá játra přidejte k orestované cibulce a opečte z obou stran. Přisypte kmín a chvíli restujte.
14
Směs z pánve přesypte do mixéru a rozmixujte najemno. Přidejte majoránku, sůl, pepř a strouhanku.
15
Na závěr do směsi prolisujte česnek a dobře promíchejte.
16
Vytvarované knedlíčky vařte v lehce osolené vodě asi 3 minuty. Knedlíček je hotový ve chvíli, kdy vyplave na hladinu.
17

Dokončení:

Hotový vývar podávejte s játrovými knedlíčky a vánočními hvězdičkami.